Her bitki masum değil
Bitkisel diye reklamı yapılan zayıflama ilaçları önceki gün iki genç kızın ölümüne neden oldu. Uzmanlar her bitkinin masum olmadığına dikkat çekti.
Son günlerde kamuoyuna yansıyan “Zayıflama çayı içti, komaya girdi”, “Enerji içeceği ölüme yol açtı”, “Hızlı kilo verdi, yaşamını yitirdi” gibi haberler yurttaşları endişelendirdi. Florence Nightingale Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Aydın Tunçkale, zayıflama hapları ya da çayları diye satılan bitkisel ürünlerin içeriğinde tam olarak ne olduğunun bilinmediğini belirterek “Hemen hepsinin de sloganı ‘bitkisel’ olduklarına dair. Bir şeyin bitkisel olması demek onun hiçbir zararının olmaması anlamına gelmez” uyarısını yapıyor.
Bitkisel ürünlerin ruhsatlarını Sağlık Bakanlığı’nın değil Tarım Bakanlığı’nın verdiğini anımsatan Tunçkale, bu nedenle insan vücudu üzerindeki etkilerinin de test edilmediğini söylüyor.
Tunçkale, enerji içeceklerinin de zararlarına değinerek “Bu içecekler sara hastalığındaki nöbetlere sebebiyet verebiliyor, kalp ritim bozukluğu, kalp krizine, şeker hastalığına ve ruhsal hastalıklara yol açabiliyor. Yüksek tansiyon, şeker hastaları, 18 yaş altı, böbrek yetersizliği, hamileler, emzirenler, spor yapanlar tüketmemeli, alkol ile birlikte asla alınmamalı” diyor.
Cezalar yetersiz
TTB Bitkisel Ürünler ve Sağlık Bilimsel Araştırma Kurulu’ndan Dr. Ali Özyurt ise bu tür ürünlerin Türkiye’de 1 milyon lira gibi bir pazarının olduğunu tahmin ettiklerini belirterek, bu konuda denetimlerin ve cezaların yetersiz olduğunu vurguluyor. Diyetisyen Fatmagül Yılmaz Öztürk de “Bu çaylara sibutramin etken maddesi (ilaç etkeni) katarak sunabiliyorlar ki bu da ölümcül bir ürün aldığınız anlamına geliyor” diyor.
Biten yaşamlar
* Muzaffer Kuşhan’ın Polonezköy’deki zayıflama merkezinde kilo vermek için tedavi gören Dila Kurt (19), 7 Eylül 2008’de kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişti. Kuşhan’a “taksirle ölüme neden olmak”tan dava açıldı. Yargıtay’ın onamasının ardından cezaevine girmeyi bekleyen Kuşhan, kumpas kurulduğunu iddia ederek çalışmalarını sürdürmeye devam etti.
* Zonguldak’ta uykuda ölen Ceren Gider’in (22) 1 yıldır zayıflama ilacı kullandığı iddia edildi.
* Muğla Fethiye’de Dilara Kocatepe (22) enerji içeceğinden sonra yaşamını yitirdi.
Gazlı içecekler: 184 bin ölüm Gazlı ve şekerli içecekler her sene 184 bin kişinin ölümüne neden oluyor. CTV News’in haberine göre araştırmacılar 133 bin kişinin şekerli içeceklerin tüketimine bağlı olarak ortaya çıkan diyabetten öldüğünü hesaplıyorlar. Yaklaşık 45 bin kişi bu içeceklerin oluşturduğu kardiyovasküler hastalıklardan hayatını kaybederken 6 bin 450 kişi de gazlı ve şekerli içeceklerin sebebiyet verdiği farklı kanser türlerinden ötürü yaşamını yitirdi. İlk sırada ise Meksika var. İkinci ise ABD. |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Colani’nin arabası
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu