Her geçen gün yoksullaşıyoruz

Yurttaşın geçim şartları her geçen gün daha da zorlaşıyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile güçlük çeken milyonlarca insanın yaşadığı Türkiye’de geçen ay açlık sınırı 9 TL, yoksulluk sınırı ise 16 TL arttı. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri de yokluk ve sefalet içinde ayakta kalma mücadelesi veriyor.

Her geçen gün yoksullaşıyoruz
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.07.2013 - 07:31

Türkiye’de milyonlarca insan karınlarını zor doyuruyor. Her geçen gün pahalılaşan hayat şartları memurdan işçiye, emekliye kadar herkesi olumsuz etkiliyor.

Belediye ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (Bem-Bir-Sen) Ar-Ge birimine göre açlık sınırı 9 TL, yoksulluk sınırı da 16 TL arttı. Tüketici Hak Arama Derneği’ne göre ömürlerinin büyük bir bölümünde prim ödeyen çalışanlar, emekli olduktan sonra karınlarını zor doyuruyor.

Bem-Bir-Sen, TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan 2013 Haziran ayı Asgari Gıda Harcaması (Açlık Sınırı) ve Asgari Geçim Haddi (Yoksulluk Sınırı) rakamları açıklandı. 2013 Mayıs ayında 1016.01 lira olarak gerçekleşen açlık rakamları 8.87 liralık bir artışla 1024.88 lira olarak kayıtlara geçti.

Mayısta 2792.35 lira olarak gerçekleşen yoksulluk rakamları ise 16.23 liralık bir artışla 2808.58 liraya yükseldi. Geçen ay sivribiberin fiyatı yüzde 35.83, patatesin fiyatı yüzde 17.05, yumurtanın fiyatı yüzde 5.44 artarken şehirlerarası otobüs ücreti yüzde 3.88 yükseldi. Yarın başlayacak ramazansa yurttaşı daha fazla kaygılandırıyor. Her ne kadar gıda ürünlerine zam yapılmayacak dense de şimdiden manavlarda, marketlerde gıda ürünlerindeki etiket fiyatları artmaya başladı.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay da yıllarca emek verip emeklerinin karşılığını alamayan emeklilerin, yaşlılık döneminde ek bir iş de yapamayacakları için geçim sıkıntısı içinde birilerine muhtaç olarak hayatta kaldıklarını ifade etti. Altay, “603 TL emekli maaşı alanın olduğu günümüzde bunun da 50 ile 100 lira arası sağlık giderlerine kesilmektedir. Geriye kalan maaşla elektrik, su, yakıt, mutfak, ulaşım, giyim, telefon ve okul giderleri hesaplanırsa gıdaya ayıracak tek kuruşun kalmadığı gibi açlık sınırının 1100 TL’nin üzerinde olduğu günümüzde içler acısı tablo ortaya çıkmaktadır” dedi. Altay, tüm emeklilere iyileştirici bir zam yapıldıktan sonra zamları TÜFE artışına göre endekslememenin daha adil olacağını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler