''Her şey bitmedi, yapılacaklar var''

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden ETA örgütünün silahlı faaliyetlerini bıraktığını açıklaması İspanyol hükümetinde memnuniyet yaratsa da, Hükümet kanadından ''her şey bitmedi, yapılacaklar var'' mesajı verildi.

Yayınlanma: 21.10.2011 - 11:35
Abone Ol google-news

İspanya Savunma Bakanı Carme Chacon, devlet televizyonu TVE'ye verdiği demeçte ''Silah bırakmanın ötesinde kalan şeyler var. Herşey bitmedi, yapılacaklar var. Hepimiz bu günü, 30 yılı aşkın bir süredir beklenen, terör örgütünün sonunun başlangıcı olarak hatırlayacağız'' dedi. Chacon, ETA'nın bu güne ''yasal ve polisiye baskı ile sosyal dışlanmanın sonucunda geldiğini'' belirterek, ''İspanya, hukuk devleti olmasıyla bu sonuca ulaşmayı başardı. Eğer buraya kadar akıllı bir yönetimle gelmeyi başardıysak bundan sonra da aynı yönetimi sergileyeceğizdir'' diye ekledi.

20 Kasım'da yapılacak genel seçimler sonrası iş başına gelecek yeni hükümetin şimdiye kadar ETA'nın yarattığı ''korku ve acıyı düzeltmekle'' uğraşacağını kaydeden Chacon, ''Yeni yol haritasında uzlaşma ve birlikte yaşam olacaktır. ETA ile hiçbir siyasi müzakere yapmak zorunda değiliz. Ne müzakere ne de siyasi karşılık olacak. Bunları vermediğimiz için buradalar'' değerlendirmesinde bulundu.

İçişleri Bakanı Antonio Camacho da, ''Görevimizin ilk kısmı tamamlandı, şimdi en zoru kalıyor. Bu da, İspanyol nesillerin bir daha asla, geleceğimize ve ilerlememize taş koyan barbar terörizmden acı çekmemesi için yasalarımızın uygulanmasını garanti etmektir'' dedi.

''Devlet güvenlik güçleri olmadan ETA yenilmeyecek ve toplumumuz güvende olmayacaktı. İspanyol toplumunun, güvenlik mensuplarına olan borcu ödenemez'' diyen Camacho, ETA'nın terör saldırılarında şimdiye kadar yaklaşık 500 kadar güvenlik mensubunun hayatını kaybettiğini hatırlattı.

İspanyol hükümeti kaynakları, ETA'nın son bulması için örgütün silahları teslim etmesi ve kendini dağıtması gerektiğini vurguladı.

Bask'ta yeni süreç

Bu arada ETA'nın silahlı mücadeleyi kesin olarak bırakma kararı, Bask bölgesindeki özerk yönetimi de harekete geçirdi. ABD'deki ziyaretlerini yarıda kesen Bask Özerk Yönetimi Başkanı Patxi Lopez, bugün İspanya'ya dönerken, Bask Özerk Hükümeti Bakanlar Kurulunu yeni durumu değerlendirmek için acil toplantıya çağırdı.
İspanyol resmi haber ajansı EFE'de yer alan haberde, ETA'nın kararı sonrası terörizmin tehdidi altında kalan üst düzey kamu görevlilerine ve iş adamlarına verilen polis korumalarının büyük olasılıkla azaltılacağı ya da kaldırılacağı iddia edildi.

ETA'nın kararı İspanyol basınında geniş yer buldu


Öte yandan ETA'nın silahlı mücadelesini bırakma kararı İspanyol basınında geniş yer buldu. Sol görüşlü gazeteler ve Bask ile Navarra bölgesinde çıkan gazeteler ''ETA'nın sona erdiği'' ifadesini öne çıkartırken, sağ görüşlü gazeteler ''ETA'nın kendini dağıtmadan ve silahlarını teslim etmeden tam anlamıyla sona ermiş olmayacağını'' vurguladılar.
İspanyol gazeteleri ETA'nın kararını şu başlıklarla verdi: El Pais ''Terörün sonu'', Publico ''20 Ekim 2011. AGUR ETA (Sonsuza dek hoşçakal)'', El Mundo ''ETA, öldürdüklerinin havasını atıyor ve hükümeti müzakereye çağırıyor'', ABC ''ETA ne kendini feshediyor ne de silahlarını teslim ediyor'', La Razon ''ETA silahlarını teslim etmeden silahlı faaliyetlerini bırakıyor'', (Katalan gazeteleri) La Vanguardia ''ETA silah bırakıyor'', El Peridodico ''ETA topallıyor'', (Bask gazeteleri) El Correo ''Nihayet! ETA şiddetin sonunu açıklıyor'', Deia ''Barışta'', Diario Vasco ''20.10.2011. Umut için bir gün. SON'', Noticias de Gipuzkoa ''Sonunda'', Gara ''Bask için yeni bir zaman'', (Navarra gazeteleri) Diario de Navarra ''ETA, af dilemeden teslim oluyor'', Diario de Noticias ''Sonunda''.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler