HES'e yürütmeyi durdurma kararı

Ordu İdare Mahkemesi, Giresun'da yapılması planlanan hidroelektrik santrali (HES) için verilen ''ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) gerekli değildir'' kararının yürütmesini durdurdu.

HES'e yürütmeyi durdurma kararı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.09.2010 - 07:14

Derelerin Kardeşliği Platformu Dönem Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı yazılı açıklamada, Giresun'un Keşap ilçesi Büyükdere Çayı üzerinde kurulması planlanan 3,88 megavat kurulu gücündeki Büyükdere Regülatörü ve HES projesi için Giresun Valiliğince verilen ''ÇED gerekli değildir'' kararının ardından 14 Mayısta açılan dava kapsamında Ordu İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararı aldığını belirtti.

Giresun'da ilk kez yürütmeyi durdurma kararı çıktı

Mahkemenin, davanın durumuna ve olayın niteliğine göre dava konusu işlemin uygulanması halinde giderilmesi güç zararlar doğurabilecek nitelikte olması nedeniyle, bir ara karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütmesinin teminat aranmaksızın durdurulmasına karar verdiğini ifade eden Şan, şunları kaydetti:

''HES'lere karşı açılan dava sayısı 83'e ulaştı. Bugüne kadar sonuçlanan 41 davadan 39'unda 'yürütmeyi durdurma' veya 'iptal' kararı verildi. Açılan davalar sonucunda mahkemeler, HES projelerinin doğal yaşam alanlarına, koruma öncelikli doğal alanlara geri dönüşümsüz zararlar verdiği, ÇED kararlarının hukuka ve mevzuata uymadığı yönünde kararlar verdi. Son olarak Rize ve Artvin'de yapımı planlanan HES projeleri için verilen iptal kararının ardından şimdi de 'Giresun'da ilk kez' bir HES projesi için yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Bugüne kadar Giresun ve ilçelerinde toplan 94 HES projesi geliştirilmesine karşın HES'lere karşı önemli bir tepki gelişmemişti. Bu vadilerdeki köylülerimiz ve duyarlı yurttaşlarımızın girişimleri ile Derelerin Kardeşliği Platformu öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucu hukuksal adımlar atıldı. Giresun'da inşaat çalışması devam eden 12 HES projesi ile yapılması planlanan diğer projeler için de dava hazırlıklarımız devam ediyor. Yaşamın temel kaynağı olan su, hiçbir zaman boşa akmamıştır ve akmayacaktır. Ne bu tür laflar, ne de milyon dolarlık şirketlerin rant hesapları çerçevesindeki rüşvet protokolleri, siyasi baskı ve tehditler, buralarda yaşayan insanlar olarak bizleri kandırmaya, yıldırmaya ve mücadelemizden vazgeçmeye yetecektir. Birlik ve bütünlük içerisinde anayasal ve demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanarak, hukuka ve mevzuata uyarlılık göstermeyen bütün HES projelerine karşı demokratik ve hukuksal mücadelemizi sürdüreceğiz.''

Davanın avukatı Remzi Kazmaz da aynı açıklamada, özellikle Doğu Karadeniz bölgesini adeta sarmal altına alan HES projelerinin gelişigüzel üretildiğini, yörenin uluslararası koruma öncelikli hiçbir özelliğinin dikkate alınmadığını ileri sürdü.

Mahkemelerin verdiği kararlarda bütün bunların yanında masa başında üretilen bu projelerin aynı zamanda hukuka ve yönetmeliklere de uyarlılık göstermediğinin ortaya konulduğunu savunan Kazmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Giresun Valiliği ile Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı birimler, kendi hazırlamış oldukları raporlardaki bu özellikleri görmezden gelerek, 'ÇED gerekli değildir' kararları verebiliyor veya ÇED raporlarını onaylayabiliyor. Bu proje kapsamında söz konusu kararın öncelikli olarak yürütmesinin durdurulmasını, ardından da iptalini istemiştik. Neredeyse Giresun'un bütün dereleri HES'lerle kuşatılmış durumda. HES'lere karşı demokratik mücadelenin yanında hukuk mücadelesinde başta Rize ve Artvin olmak üzere diğer bölgelerimizde de alınan sonuçlar, bu mücadeledeki haklılığımızı kanıtlıyor. Bu nedenle bu projelere izin veren bütün ilgilileri bir kez daha düşünmeye, ivedilikle yargı kararlarını uygulamaya ve bu projelerden vazgeçmeye çağırıyoruz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon