Hijyen 1 numaralı faktör
2 kez dişlerin fırçalanması, sigara-alkol kullanılmaması, kırık ve çarpık dişlerin tedavi edilmesi, 6 ayda bir diş hekimine gidip muayene olunması önemli.
Diş hekimi Prof. Dr. Hakan Özyuvacı, sigara içme, ağız hijyenine önem vermeme, kırık ve çarpık dişler gibi faktörlerin ağız kanserine neden olabileceğini belirterek “Ağız kanserlerinin görülme sıklığı toplumda oldukça yaygın. Hastalık ciddi sonuçlara yol açabilir. Bunun için günde en az 2 kez dişler fırçalanmalı, 6 ayda bir düzenli diş hekimine gidilmeli, kırık ve çarpık dişler tedavi edilmeli, yılda bir panoramik diş filmi çekilmeli, ağız hijyenine önem verilmeli, sigara ve alkol kullanılmamalı” önerilerinde bulundu. Ağız kanserleri genellikle dil, ağız tabanı, dil köküne yakın yumuşak damak alanları, dudaklar ve dişetlerinde ortaya çıkıyor. Erken dönemde teşhis edilerek tedavi sağlanmazsa yayılarak sürekli ağrı, fonksiyon kaybı, tedavi sonrası düzeltilmesi mümkün olmayan yüz ve ağız deformiteleri, hatta ölümlere neden olabiliyor.
20’lik dişlere dikkat
Hastalığa ilişkin bilgi veren Prof. Özyuvacı “Ağız kanserleri iki tipte olur. Vücudun başka bir yerindeki kanserin ağız içine sıçraması ya da dişeti ve ağızdaki dokulardan kaynaklanan kanserler şeklinde...” dedi. Diş dokusunun kanser oluşturma potansiyelinin fazla olduğuna dikkat çeken Özyuvacı, ağız hijyenine özen gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Prof. Özyuvacı, “Diş kırıkları genellikle yanağı tahriş eder, burada ağız mukozasında bozulmalar yaratır ve ters hücre oluşumuna yani kansere neden olur” diye konuştu. Ağız kanserlerinin genellikle çene kemiklerinde, dilde, boğaz bölgesi denilen bademciklerin olduğu bölgede görüleceğini kaydeden Özyuvacı, “Genellikle de 20 yaş dişlerinin olduğu bölgede, üstçenede ve altçenede görülüyor” dedi.
Prof. Özyuvacı, özetle şunları söyledi: “Tedavide cerrahinin yanında radyoterapi ve kemoterapi de uygulanıyor. Damaklarda olanlar genellikle tükrük bezlerinden kaynaklı olabilir. O zaman damak yapısı alınabilir. Tümörlü dokunun uzaklaştırılması için sağlam dokuya kadar ulaşılması lazım. O zaman damakta ve çenede boşluklar olabiliyor. Bu boşluklar da protezlerle veya implant destekli protezlerle dolduruluyor.”
Ağız kanserinin olası belirtileri
* Ağız içinde veya etrafında beyaz veya kırmızı renkli alanlar ile hassas, tahriş olmuş, kabarık veya kalınlaşmış alanların olması
* Ağızda veya boğazda tekrarlayan kanamalar
* Seste boğukluk veya boğazda yutulamayan cisim hissi
* Çiğneme ve yutma güçlüğü
* Dil ve çene hareketlerinde zorlanma
* Dil veya ağızın diğer bölgelerinde his kaybı, uyuşukluk
* Alt veya üst çenede meydana gelen şişlikler ve bunun sonucu mevcut protez uyumunun bozulması
* Lezyonlar başlangıç döneminde ağrısızdır, kanser ilerleyerek sağlıklı ağız dokularında harabiyet oluşturdukça ağrı şikâyeti de başlar. Kişinin kendinin ağız kanserini fark etmesi güç olabilir. Bu nedenle düzenli diş hekimine gidilmesi son derece önemlidir
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi