Hollanda'dan çağrı: Gazetecileri terörden soruşturmayın

Hollanda’da Leiden Üniversitesi’nde 19 Mayıs’ta düzenlenen “Türkiye’de Medya Özgürlüğü” sempozyumunda Türkiye’de medyanın geldiği nokta masaya yatırıldı.

Yayınlanma: 25.05.2017 - 21:46
Abone Ol google-news

Amsterdam Üniversitesi’nden Venedik Komisyonu Prof. Martin Kuijer, darbe girişimi sonrası olağanüstü önlemler alınmasının anlaşılır olduğunu ancak gazetelerin KHK’lerle kapatıldığını, gazetecilerin cezai kovuşturmaya tabi tutulduklarını söyledi. Komisyonun gazetecilerin, yazdıklarından ötürü “terör örgütü üyeliği” temelinde soruşturulmamasını istediğini vurgulayarak, büyük ölçüde yazdıkları nedeniyle soruşturma açılan gazetecilerle ilgili gözaltıların içeriği belirsiz gerekçelerle yapıldığını belirtti. Kuijer, gözaltıların “uygun ve yeterli” gerekçe gösterilerek gerçekleşmesi gerektiğin hatırlattı.

Tutuklu Genel Yayın Yönetmenimiz Murak Sabuncu’nun oğlu Muratcan Sabuncu, bir genç olarak 19 Mayıs’ta konuşmanın kendisi için büyük bir onur olduğunu ve kendilerine bırakılan mirası koruyacaklarını belirterek söze başladı. Babasının ve diğer Cumhuriyet gazetecilerinin tutuklanmasına ve hukuki sürece değinen Sabuncu, Türkiye’nin Sınır Tanımayan Gazeteciler’in verilerine göre basın özgürlüğünde 180 ülke arasından 155. olduğunu hatırlattı. Sabuncu, durum bu şekildeyken Türkiye’de ülkenin kaderini belirleyen bir referandum yapıldığını, oysa halkın tercih yaptığı tüm sistemlerde bilgiye ve habere erişimin olması gerektiğini, bu olmadan yapılan hiçbir tercihin özgür olamayacağını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler