"Hoşgörüsüzlüğü anlamıyorum"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsviçre'de camilere minare yasağı getirilmesinin büyük bir hata olduğunu kaydederek, "İsviçre gibi bir ülkenin bu konudaki hoşgörüsüzlüğünü anlamıyorum. Bu hatadan bir an önce dönmelerini ümit ediyorum" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.12.2009 - 14:30

AB dönem başkanı İsveç'in başkenti Stockholm'de bugün başlayan 27. Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi toplantısına katılan Egemen Bağış, toplantıdan önce AB dönem başkanı İsveç'in AB Bakanı Cecilia Malmström ile sabah kahvaltısında bir araya geldi.

Bağış, Malmström ile birlikte, AB Komisyon üyesi Alexandra Cas Granje'nin de yer aldığı toplantının açılış konuşmasını yaptıktan sonra da Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İsviçre'de camilere minare yasağı getiren referandumun mantıkla ilgisi olmadığını, neticesinin herkesi üzdüğünü belirten Bağış, "AB üyesi ülkelerin neredeyse tamamı, bu kararın hatalı olduğunu ve bu karardan dönülmesi gerektiğini açıkladı. Vatikan bile bu yönde açıklama yaptı. Karardan rahatsızlık duyuyoruz. İsviçre gibi bir ülkenin bu konudaki hoşgörüsüzlüğünü anlamak mümkün değil. Bu karardan bir an önce döneceklerini ümit ediyorum. Ayrıca diğer Avrupa ülkelerinin buna prim vereceklerini tahmin etmiyorum" diye konuştu.

İsveçli Bakan Malmström de kararı doğru bulmadıklarını ve onaylamadıklarını, ayrıca İsviçre'deki bu gelişmenin bütün Avrupa ülkelerinde yaygınlaşmasından endişe duyduğunu söyledi.


"Türkiye'de 2010 seçimsiz geçecek"

Bu arada Bakan Bağış, komite toplantısına katılan AB Komisyonu üyelerinin, "Türkiye'de anayasa değişikliği konusunda çalışma yapılmadığı" yolundaki ifadelerine ilişkin bir soru üzerine, bütün sorunun anayasa değişikliği olmadığını belirterek, "Türkiye'de 2010 yılı seçimsiz geçecek. Bu sürede Türkiye'nin sorunlarını çözebiliriz. Anayasa değişikliği gerekiyorsa da iktidar ile muhalefet, anlaşmaya varıp bu değişikliği öyle yapmalı" dedi.


Öte yandan İsveçli Bakan Malmström, açılıştaki konuşmasında, Türkiye'nin gayretlerini desteklediklerini ve yaptığı reformlardan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Türkiye'ye desteklerinin süreceğini de kaydeden Malmström, Çevre faslının açılacağını bildirdi.
Türkiye'nin insan hakları alanında ödevleri bulunduğuna da işaret eden Cecilia Malmström, bu konuda daha fazla gayret beklediklerini söyledi.

AB Komisyonu üyesi Alexandra Cas Granje de toplantıda yaptığı konuşmada, AB'ye üyelik sürecinde olan Türkiye'nin bu konuda hazırlık yapması gerektiğini kaydetti.
AB'nin Türkiye'yi üyelik sürecinde desteklemeye devam edeceğini kaydeden Cas Granje, Türkiye'de yargı reformu konusunda önemli adımlar atıldığını belirterek, "Ergenekon davasında hukukun pekiştirilmesinin önemli olduğunu" bildirdi.

Yapılan reformlarla birlikte Türkiye'de gördüğü eksiklikleri de sıralayan Alexandra Cas Granje, eğitim konusunda eksiklikler bulunduğunu, eğitimde kalite açısından geride kalındığını ve anayasal reformlarla ilgili çaba bulunmadığını öne sürdü.

Türkiye ile çevre faslının açılacağını yineleyen Cas Granje, "Daha fazla faslın açılmasını istiyoruz, ancak olmuyor. Bu arada 4 fasılda ilerleme sağlanması Türkiye'nin ilerleme çabalarına bağlı. Bunların arasında sosyal fasılla birlikte, sendikaları da içine alan politika, rekabet ve gıda güvenliği fasılları bulunuyor. Bu 4 başlık da açılabilir, ancak bu konularda Türkiye'nin çaba sarf etmesi gerekiyor" diye konuştu.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, toplantıdan sonra Türkiye'nin Stockholm Büyükelçisi Zergün Korutürk'ün verdiği öğle yemeğine katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler