Hrant Dink davasına devam edildi
Hrant Dink cinayetinin faili Ogün Samast hakkında ''terör örgütüne üye olmak'' suçundan çocuk mahkemesinde ayrıca açılan davada, Başbakanlığa yazı yazılarak, MİT'ten, Dink cinayetine dair gizlilik arz etmeyen tüm bilgi ve evrakların istenilmesine hükmedildi.
İstanbul 2. Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuklu sanık ve ''cinayet'' suçundan hükümlü Ogün Samast katılmazken, Dink ailesini avukatlar İsmail Cem Halavut ve Hakan Bakırcıoğlu temsil etti. Duruşmada söz alan avukat Hakan Bakırcıoğlu, cinayeti işleyen üst örgütün ortaya çıkarılamadığını ve kamu görevlileri hakkında yapılan soruşturmaların yeterli olmadığını savunarak, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada mütalaa veren savcılığın örgüte dikkati çektiğini hatırlattı.
Yargıtay Başsavcılığı'nın tebliğnamesi
Avukat Bakırcıoğlu, ''Yargıtay Başsavcılığı, 10 Ocak tarihli tebliğnamesinde Hrant Dink cinayetinin örgütlü bir şekilde işlendiğini, sanıklar Erhan Tuncel, Yasin Hayal, Ersin Yolcu ve Ahmet İskender'in TCK'nın 302/1 ve 3713 sayılı kanunun 5/1. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları gerektiği yönünde mütalaa vermiştir'' ifadesini kullanarak, temyiz yapan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin de Dink cinayetinin örgütlü bir yapı tarafından işlendiğine dair karar oluşturacağı kanaatini taşıdıklarını söyledi.
Cinayetle ilgili Devlet Denetleme Kurulu'nun (DDK) raporunda yer alan hususların soruşturulmasına ilişkin daha önce talepte bulunduklarını ve bu kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın mütalaasının da dikkate alınarak soruşturulmasını istedikleri hususların karar altına alınmasını tekrar talep etiklerini aktaran Bakırcıoğlu, MİT'in TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'na gönderdiği belgelerin bir suretinin istenilmesine hükmedilmesini de istedi. Bakırcıoğlu, mahkemenin soruşturmayı genişletmesini ve konuyla ilgisi olan kişilerin tanıklığına başvurmasını da talep etti.
Dink ailesinin avukatlarından İsmail Cem Halavut da Dink cinayetiyle ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 6 yılı aşkın bir süredir yapılan soruşturmada ne kadar yol alındığını gizlilik kararı nedeniyle bilemediklerini ve örgütlü yapının açığa çıkması için talep ettikleri hususların mahkemece karşılanması gerektiğini söyledi.
'Dink cinayeti soruşturma dosyası savcılıktan istensin'
Savcılıkça tedbir konulan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kayıtlarının mahkemeye gönderilmesine ilişkin taleplerinin, sanık Ogün Samast'ın örgütsel bağlarının açığa çıkarılmasıyla ilgili olduğunu ve bu talebin kabul edilmesi gerektiğini kaydeden Halavut, 6 yıllık bir gizlilik kararının hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce yürütülen Dink cinayeti soruşturma dosyasının da savcılıktan inceleme yapılmak üzere istenmesine karar verilmesini talep etti. Taleplerle ilgili görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Erol Demirtaş, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dosyasının temyizden dönüşünün beklenilmesine ve örgütün varlığının tespitine dair dilekçelerde belirtilen taleplerin kabul edilerek bu yönde yazı yazılmasına karar verilmesini istedi.
Zirve Yayınevi davasındaki belgeler
Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Başbakanlık makamına yazı yazılarak, MİT'ten kendi kanunlarına göre gizlilik arz etmeyen ve Hrant Dink cinayetine dair ellerinde bulunan tüm bilgi ve evrakların istenilmesine hükmetti.
Avukatların, cinayetle ilgili Trabzon Emniyet Müdürlüğü'nün İstanbul'a gönderdiği SMS kayıtlarının bulunduğu dokümanların 8 sayfasının dosyaya konulmadığı yönündeki itirazını yerinde bularak, dokümanların eksik bölümlerinin mahkemeye gönderilmesinin istenmesine karar veren heyet, avukat İsmail Cem Halavut'un talebi üzerine İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin dava dosyasında yer alan TİB kayıtları içerisinde Ogün Samast'a ait olan kısımların gizliliği ihlal etmeyecek şekilde gönderilmesini de kararlaştırdı.
Heyet, kamuoyunda Zirve Yayınevi davası olarak bilinen davaya ilişkin Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10. maddesiyle görevli ağır ceza mahkemelerine yazılar yazılarak, dava dosyası veya dosyalarından, Hrant Dink cinayeti davasında yargılanan sanıklar ve özellikle bu mahkemede yargılanan Ogün Samast ile ilgili mevcut ifade örnekleri, bilgiler, belgeler ve kanıt olabilecek verilerin bir örneğinin mahkemeye ulaştırılmasının istenilmesine de karar verdi. Duruşma ertelendi.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı