Hristofyas aleyhine suç duyurusu

Kıbrıs Rum kesiminde ''öfkeliler'' olarak bilinen bir grup, hükümet kriziyle uğraşan Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle başsavcılığa başvurdu.

Yayınlanma: 04.08.2011 - 13:01
Abone Ol google-news

Rum Milli Muhafız Ordusu'nun (RMMO) Zigi'deki Evangelos Florakis deniz üssünde tutulan patlayıcıların 11 Temmuz'da infilak ederek 13 kişinin ölümüne yol açtığı patlamanın ardından her akşam Rum Başkanlık Köşkü yakınında eylem yapan ''öfkeliler'', Rum Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunarak, Hristofyas'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etti.

Rum radyosu, ''öfkelileri'' temsilen Makaria Anti Stilianu başkanlığındaki küçük bir grubun, Başsavcılığa giderek, ''Anayasanın 45. maddesi'' uyarınca, Hristofyas'ın dokunulmazlığının kaldırılması ve hakkında cezai kovuşturma başlatılması için resmi başvuruda bulunduğunu duyurdu.

''Öfkelilerin'' başvurusu sırasında, Hristofyas'ın ve hükümetinin istifası istemiyle topladıkları 5 bin imza da Rum Başsavcı Petros Kliridis'e teslim edildi. Ayrıca, imza kampanyasının diğer kentlerde devam ettiği açıklandı.

Hristofyas, patlamaya neden olan mühimmatın üste tutulmasının sorumlusu olarak gösteriliyor, çeşitli kesimlerce''istifa etmesi'' isteniyor.

Kıbrıs Rum yönetimi Şubat 2009'da Monchegorsk isimli Rum bandıralı Rus gemisini İran'dan Suriye'ye cephane götürdüğü sırada alıkoyarak, patlayıcı ve mühimmatı RMMO deniz üssüne boşaltmıştı. Üsteki mühimmat 11 Temmuz'da patlamış, 1'i hastanede 13 kişi ölmüş, 60'dan fazla kişi yaralanmıştı. Patlamayla bölgedeki ana elektrik sağlayıcısı Vasiliko santrali de devre dışı kalmış, zaten zorda olan Rum ekonomisi büyük darbe almıştı. Rum yönetimi, ortaya çıkan elektrik açığını kapatmak için 17 Temmuz'dan bu yana KKTC'den elektrik alıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler