Hubble onarılmaya çalışılıyor
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), geçen ay sonunda görüntü toplama ve Dünya'ya göndermeye yarayan bilgisayarının bozulmasının ardından yörüngedeki Hubble uzay teleskobunu yeniden çalıştırmaya uğraşıyor. Hubble programının mühendisleri, yaptıkları çalışmalar sonucu B yüzünün yeniden çalışmaya başlaması umuduyla, teleskobun bilgisayarını dün yeniden çalıştırdılar.
Teleskobun uzaydan sıra dışı görüntüleri elde etmeye yarayan ve topladığı verileri formatlayıp Dünya'ya gönderen Science Data Formatter adı verilen ünitesinin A yüzünün 27 Eylül'de tamamen bozulmasından sonra NASA, B yüzü denilen ve teleskobun hizmete girdiği 1990'dan bu yana hiç kullanılmayan yardım sistemini yeniden programlamak zorunda kaldı.
NASA mühendisleri, Hubble'ın tüm bilgisayar operasyonlarını kontrol edebilmek amacıyla uzatmalı sistem olan B yüzünü çalıştırmak için geçen Çarşamba bir dizi çalışma başlatmıştı. Ancak bir elektrik arızası bu çabalara engel olarak teleskobun bilgisayarının yine devre dışı kalmasına yol açmıştı.
Hubble programının mühendisleri, 24 saatten fazla değişik uygulamalar sonucu, B yüzünün yeniden normal çalışmaya başlaması umuduyla, teleskobun bilgisayarını dün yeniden çalıştırdılar.
Uzay teleskobu programının sorumlusu Art Whipple, telekonferans yöntemiyle düzenlediği basın toplantısında, eğer umdukları gibi bilgisayar normal şekilde çalışmaya devam ederse, bilimsel faaliyetlerin bu hafta sonu yeniden başlayacağını ve gelecek hafta da Dünya'ya veri ve görüntü geçmeye başlanabileceğini söyledi.
NASA, yörüngedeki Hubble teleskobuna onarım için gönderilecek Atlantis uzay mekiğini fırlatmayı da teleskoptaki büyük bir arıza üzerine ertelemek zorunda kalmıştı. 14 Ekimdeki fırlatmayı erteleyen NASA yetkilileri, en uygun fırlatma tarihinin Şubat 2009 olabileceğini söylemişlerdi.
Yetkililer, önce arızalı A yüzünü B yüzüyle uzayda birkaç saat sürecek bir çalışmayla değiştirmeyi tasarladıklarını, ancak bundan, çok hassas manevralar gerektirmesi ve uzun vadedede risk taşıması nedeniyle vazgeçtiklerini belirterek, Atlantis'in uçuşunu şimdilik ertelemeyi ve Hubble'a mümkün olan en uzun süre çalışmasını sağlayacak yeni bir ünite yerleştirmeyi tercih ettiklerini kaydetmişlerdi.
18 yaşındaki Hubble'ın en başta sıcaklık tecrit kalkanıyla jiroskopları ve kameralarının değişmesi gerekiyor. Teleskop, Yer'den 600 km uzakta yörüngede seyrediyor.
Onarım zor olacağı için Endeavour uzay mekiği de, acil yardım aracı olarak "cankurtaran" nöbeti tutacak.
Hubble, 17 yıl önce "ayna-mercek çubuğunun ters takılması yüzünden bir yıl miyop kaldığından ve uzayın derinlerinden fotoğraf çekilemediğinden" onarımı yine mekiklerden biri yerine getirmişti.
Dünya'nın uzaya açılan gözü Hubble teleskobuna gelecek yıl onarım ve bakım amacıyla yapılması planlanan seyahat ayrıca 3 boyutlu IMAX sistemiyle filme çekilerek, beyaz perdeye de aktarılacak.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...