Hububat Müdahale Alım Fiyatları açıklandı

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) hububatta müdahale alım fiyatlarını açıkladı.

Yayınlanma: 02.06.2010 - 07:34
Abone Ol google-news

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü'nde 2010-2011 yılı Hububat Müdahale Alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre 2010-2011 yılı döneminde Anadolu kırmızı sert buğdaylığın tonu Haziran ayında 550 TL olurken, ton başına 50 TL destek primi verilecek. 2010'da da devam edecek olan gübre, mazot, sertifikalı tohumluk, toprak analizi destek ödemeleriyle birlikte prim ton başına 103 TL'ye çıkacak. Prim ve diğer destek primleriyle birlikte üreticinin eline Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında 653 TL geçecek. Ödeme tutarları Eylül'de 663 TL'ye, Ekim'de 673 TL'ye, Kasım'da 683 TL'ye yükselecek.


İthalat 1 yıl süreyle kapatıldı

Dahilde işleme rejimi kapsamında ihracat öncesi hammadde ihtiyacının ithalat yoluyla karşılanmasının piyasalara olumsuz etkilerinin gözlendiğini dile getiren Bakan Eker, 1 Mayıs-15 Eylül 2010 tarihleri arasında 4,5 ay süreyle kapatıldığı açıklanan buğday ithalatının, yeni kampanya dönemine kadar 1 yıl süreyle kapatılmasının Hükümet tarafından öngörüldüğünü belirtti.


Gübre ve mazot destekleri devam edecek

2010 yılında da gübre, mazot, sertifikalı tohumluk, toprak analizi destek ödemelerine devam edilecek. Ton başına gübre desteği 15 TL, mazot desteği 11 TL, sertifikalı tohumluk desteği 18 TL, toprak analizi desteği 9 TL olacak.

 

"Çiftçiden yıl boyu alım yapacağız"

"Çiftçinin serbest piyasada satamadığı buğdaya ikinci bir şans verecek misiniz" sorusuna Bakan Eker, üreticiden yıl boyu alım yaptıklarını sınırlama olmadığını belirterek, çiftçi kayıt sistemine dahil Tarım Bakanlığı'na kayıt olan herkesin ürününü alınacağını söyledi. Eker sözlerine şöyle devaym etti:
"Ürün hasat eden çiftçi, ofise de piyasaya da satabilir. Piyasaya da ofise de satsa, belgesiyle ürünü ürettiğini sattığın ibraz ederse, bu da benim üretim belgem, faturam ve satış belgem derse, o zaman da biz ona prim veriyoruz. Ayrıca çiftçiye ton başına buğday için 50 TL prim ödüyoruz. Bize de satarsa da piyasaya da satarsa ödüyoruz. Ürününü kendi deposunda yerinde emanet dediğimiz sistemle ya da bizim işyerlerimizde emanete bırakabilir. Fiyatların kendi lehine biraz daha yükselmesini bekleyerek, satmak istemeyebilir. Zaten kademeli fiyat uygulamasını da bunun için söylüyoruz. Bunun zaman yayılması yığılmanın önlenmesi bu şekilde fiyatların düşüp üretici aleyhine bir durumun olmasının engellenmesi amaçlanıyor."


"Türk çiftçisi ve üreticisini koruyup kolluyoruz"

İhracat amaçlı ithalaat getirilen bir yıllık sınırlama sanayici açısından ne anlama geldiğinin sorulması üzerine Bakan Eker, şöyle yanıt verdi:
"Diyelim ki; bu sene 21 milyon ton buğday hasat edilecek.Geçen sene 20.6 milyon tondu. Şimdi Türkiye'nin belli bir tüketimi var. Türkiye 18-18.5 milyon civarındaki kısmını tüketiyor. Türkiye, ekmeklik buğday, makarnalık diğer tüketim ihtiyaçları, yem için 18-18.5 milyon ton buğday tüketiyor. Gerisi Türkiye'nin sanayicisi, tüccarı işliyor, dünyaya satıyor, ihraç ediyor. Bu ihracaat işlemi gerçekleştirilirken hasat döneminde eğer ihraç etmek için ithalat izni verilirse o zaman piyasaya dışarıdan ürün girer ve içerideki ürünün fiyatının düşmesine neden olur. Bu da üretici aleyhine bir durum, bunu engellemek maksadıyla ihracat öncesi ithalatı kapatıyoruz."

Bakan Eker, ihracat yapacak sanayici ve tüccara "İthalat yapma, piyasada ve TMO sotaklarında yeterince ürün var" diyerek, açık ve net bir şekilde Türk çiftçisini ve üreticisini kollayıp koruduklarını söyledi. Bakan Eker, Türkiye'nin dünyanın bazen bir bazen ikinci sıradaki buğday ihracatçısı haline geldiğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon