Hükümet kırmızı ete bütçe ayırdı
Hükümet, 2010 yılında kırmızı et destekleme primine 13 milyon TL'lik bütçe ayırdı.
Hükümet, 2010 yılında kırmızı et destekleme primine 13 milyon TL'lik bütçe ayırdı. Hayvanlarını Et ve Balık Kurumu kombinalarında veya Et ve Balık Kurumu'nun anlaşma yaptığı özel kombinalarda kestiren 28 ildeki yetiştiricilere 190 kilogram ve üzeri karkas ağırlığına ulaşmış erkek sığıra beher kilogramı için 1,50 TL ödeme yapılacak.
Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, anaç sığır başına ödeme birim miktarları, 200 başa kadar tam olarak, 200 baş ile 500 baş arası için yüzde 50'si, 500 baş ve üzeri için ise yüzde 25'ine karşılık gelen tutarın ödenmesi suretiyle uygulanacak. 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na göre kurulmuş hayvancılık faaliyeti yürüten tarımsal amaçlı kooperatifler tek işletme kabul edilecek.
2010 yılı destekleme oranları
2010 yılında hayvan başına anaç sığıra 225 TL, anaç mandaya 250 TL, Sığır soykütüğüne kayıtlı olanlara ilave 50 TL destek ödenecek. Soykütüğü-Önsoykütüğü Sistemi veri tabanına kayıtlı anadan suni tohumlama sonucu doğan tüm buzağıların dişilerine Brucellosis S-19 aşısı yaptırmak şartıyla yetiştiricilere, suni tohumlamadan doğan buzağı başına 60 TL ödeme yapılacak.
Sütün litresine 0.04 TL destek
Damızlık koyun-keçi yetiştiriciliği yapan, Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliklerine üye ve hayvanları kayıt altına alınmış yetiştiricilere damızlık anaç koyun-keçi başına 10 TL, Tiftik keçisi yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve tiftik üretiminin artırılması için üretmiş oldukları tiftiği, Tiftik ve Yapağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Tiftikbirlik) veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere tiftiğin kalitesine göre beher kilogram için oğlak tiftiğine 15 TL, ana mala 14 TL, Tali'ye 10 TL destek verilecek. Üretmiş olduğu çiğ sütü, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan süt teşvik kod numarası almış, gıda sicili ve çalışma izni olan süt işleme tesislerine satan yetiştiricilere koyun ve keçi sütü için farklı olmak üzere sığır-manda sütünün litresine 0,04 TL, koyun-keçi sütüne 0,10 TL destek verilecek.
İpekböceği yetiştiriciliği teşvik edilecek
İpekböceği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesi ve üretiminin arttırılması için yaş ipekböceği kozası üreticilerine ücretsiz dağıtılacak ipekböceği tohumunu sağlayan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'ne (Kozabirlik) tohum bedeli için kutu başına, ürettiği yaş ipekböceği kozasını Kozabirlik'e veya kooperatiflerine satan yetiştiricilere ise kilogram başına tohumda 25 TL, damızlık kozada 18 TL, 1. sınıf kozada 15 TL, diğerlerinde ise 10 TL ödeme yapılacak.
Arıda kovan başına 6 TL, bombonus arısının kolonisine ise 50 TL destek verilirken, Su Ürünleri Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olmak şartıyla ürün için kilogram başına, yavru için ise adet başına ödeme yapılacak. Alabalıkta kilogram başına 0,65 TL, çipura-levrekte 0,85 TL, yeni türlerde 1 TL, midyede 0,10 TL, yavrularda ise yavru başına 0,05 TL destek ödenecek.
Kaliteli kaba yem ürenitimni artırmak için destek
Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı arazileri üzerinde kaliteli kaba yem üretmek amacıyla yem bitkileri ekilişi yapan üreticilere, üretim yaptıkları, yapay çayır-mera ve çok yıllık yem bitkisi ekilişlerinde ilk yıl için, tek yıllık yem bitkileri ekilişlerinde ise üretim yaptıkları yıl için, ürünü hasat etmeleri kaydıyla dekar başına yoncada (sulu) 125 TL, yoncada (kuru) 70 TL, korungada 80 TL, tek yıllıklarda 30 TL, silajlık tek yıllıklarda 45 TL, silajlık mısırda (sulu) 50 TL, silajlık mısırda (kuru) 30 TL, yapay çayır-merada 75 TL ödeme yapılacak.
İl komisyonları belirleyecek
3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu kapsamında belirtilen tazminatlı hastalıklardan birine yakalandığı ilgili mevzuat çerçevesinde tespit edilerek kestirilen, öldürülen ya da ölen hayvanların sahipleri ile ihbarı zorunlu hastalıklardan birine karşı koruma amacıyla hükümet veteriner hekimi ya da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca görevlendirilen veteriner hekim tarafından yapılan aşı, serum ve ilaç uygulamaları nedeniyle öldükleri otopsi ve laboratuar muayeneleri ile tespit edilen hayvan sahiplerine, miktarı il veya ilçelerde oluşturulacak komisyon tarafından belirlenmek üzere ödeme yapılacak.
Ari işletmedeki sığırlara 300TL'lik ödeme
Afyonkarahisar, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak ve Yalova illerinde faaliyette bulunan Hastalıktan Ari İşletmeler İçin Sağlık Sertifikası'na sahip süt işletmelerinde bulunan hastalıktan ari işletmedeki sığır başına 300 TL destek verilecek. Bu desteklemeden yararlanan işletmelerdeki sığırlar belirlenen diğer ödemeler yapılmayacak.
Aşı destek oranları
Hayvan hastalıkları ile mücadele kapsamında, Brucellosis S-19 Genç aşısı ve şap aşısı yapılmış dişi sığırlar ve Brucellosis Rev-1 Genç aşısı yapılmış dişi kuzu ve oğlaklar için yetiştiricilere hayvan başına Brucellosiste (Büyükbaş) 20 TL, Brucellosiste (Küçükbaş) 4 TL destek verilecek. Hayvan hastalıkları ile mücadele çerçevesinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca belirlenen programlı aşılamalar için de destek verilecek. Byükbaşa yapılacak şap aşısına 0,75 TL, küçükbaşa yapılacak şap aşısında 0,50 TL, büyükbaşa yapılacak Brucellosis S-19 Gençte 1,50 TL, küçükbaşta ise 0,50 TL destek ödenecek.
28 ile kımızı et deseteği
Hayvansal orijinli gıda kontrolünde etkinliğin sağlanması, hayvan hastalıklarıyla mücadele, mezbaha ve denetim hizmetlerinin iyileştirilmesi amacı ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın belirlediği işletmelerde veteriner hekim çalıştırılması için, kesilen hayvan başına ödeme yapılacak. Ancak kesim miktarı ne olursa olsun aylık destekleme miktarı bin 500 TL'den az, 3 bin TL'den fazla olamayacak. Tarım Kredi Kooperatifi ile sözleşmeli besicilik yapan ve hayvanlarını Et ve Balık Kurumu kombinalarında veya Et ve Balık Kurumu'nun anlaşma yaptığı özel kombinalarda kestiren Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Muş, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tunceli ve Van illerindeki yetiştiricilere 190 kilogram ve üzeri karkas ağırlığına ulaşmış erkek sığıra beher kilogramı için 1,50 TL ödeme yapılacak. Ödenecek toplam kırmızı et destekleme primi tutarı yıllık 13 milyon TL'yi aşamayacak.
Hayvan kaynaklarının yerinde korunmasına destek
Hayvan genetik kaynaklarının yerinde korunması ve geliştirilmesi amacıyla Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca uygulanan proje kapsamına alınan yetiştiricilere koruma ve geliştirme sürüleri için büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda farklı olmak üzere hayvan başına, arıcılıkta ise kovan başına destek verilecek. Büyükbaş korumada 400 TL, küçükbaş korumada 70 TL, arı da kovan başına 10 TL, elit sürüde 45 TL, taban sürüde 40 TL ödeme yapılacak.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama