Hükümet ne yapsa boş

LYS sonuçları 6 gün sonra açıklandı. Tüm yatırımlara rağmen İHL'lerin başarısı düştü.

Hükümet ne yapsa boş
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.06.2014 - 23:56

Milyonlarca adayın merakla beklediği LYS sonuçları dün açıklandı. Buna göre 1 aday, tüm puan türlerinde 500 tam puan alarak birinci oldu. LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 sınavlarında adayların en başarılı olduğu test coğrafya; en başarısız olduğu testler ise fizik ve geometri oldu. LYS puanlarının lise türlerine göre dağılımına bakıldığında MF ve TM’de en başarılı okul türü yine fen liseleri oldu. Bu yıl kapatılan ve son mezunlarını veren öğretmen liseleri ise her 3 puan türündede ilk 5’e girerek önemli bir başarı elde etti. Geçtiğimiz yılın en çok yatırım yapılan lise türü olan imam hatip liselerinin ise sıralamada en altlarda yer alması dikkati çekti. ÖSYM, bu yıl da yayımladığı istatistiklerde kaç öğrencinin sınavı kazanamadığını, kaç öğrencinin sıfır çektiğini ve dereceye giren öğrencilerin kimliklerini açıklamadı. Ancak bazı dershaneler ve adaylar, şampiyonluklarını sosyal medyadan ilan etti. Fethullah Gülen’in akrabası ve kendisiyle aynı adı taşıyan Yamanlar Koleji öğrencisi Fethullah Gülen, LYS’de TM-1 ve TM-2 puan türlerinde Türkiye 3.’sü oldu. Dereceye giren adayların çoğunun cemaat dershanelerinden çıkması dikkati çekti.

Milyonlarca üniversite adayının merakla beklediği LYS sonuçları 6 günde açıklandı. Sınava ait bazı istatistiki veriler şöyle:

500 tam puan alan 1 kişi: YGS sonrası, 1 milyon 423 bin 127 aday, herhangi bir LYS’ye girme hakkı kazandı. Bunların 925 bin 81’i LYS’ye girerken 161’inin sınavı geçersiz sayıldı. LYS’de tüm puan türlerinde birer kişi 500 tam puan alarak birinci oldu. ÖSYM, bu yıl birinci olan öğrencinin kimliğini açıklamadı.

Sıfırcılar yine gizli: ÖSYM, kaç öğrencinin sınavı kazanamadığını ve kaç öğrencinin sınavda sıfır çektiğini de açıklamadı. MF-1 puanına göre 180 barajını geçen ve 4 yıllık bir fakülteyi tercih edebilecek aday sayısı 251 bin 982 oldu. TM-1 puanına göre 436 bin 761; TS-1 puanına göre 357 bin 752; DİL-1 İngilizce puanına göre 41 bin 683 aday 4 yıllık bir fakülte için tercih yapabilecek.

En iyi coğrafya; en kötü fizik: LYS-1, LYS-2, LYS-3 ve LYS-4 sınavlarında adayların ortalama en çok doğru soru yanıtladığı test coğrafya oldu. Coğrafyayı Türk dili ve edebiyatı ile felsefe takip etti. Adayların en başarısız olduğu testler ise fizik ve geometri oldu. Geçen yılla kıyaslandığında matematik, fizik, kimya, biyoloji, Türk dili ve edebiyatı, tarih, Almanca, Fransızca ve İngilizce testlerinde doğru yanıtlanan soru sayısında ciddi düşüş yaşandı. Geçen yıla göre bu sene daha çok doğru yanıt verilen testler ise sadece geometri, coğrafya ve felsefe oldu. Dil sınavlarının yer aldığı LYS-5’te ise en başarısız ders İngilizce oldu.

Kapatılan öğretmen liseleri ilk 5’te: Ortalama puanları her türde en yüksek olan adaylar lise son sınıfı öğrencileri oldu. Tüm puan türlerinde 180 ve üstü alan adayların sayısı da geçen yıla göre arttı. LYS puanlarının lise türlerine göre dağılımına bakıldığında MF ve TM’de en başarılı okul türü yine fen liseleri oldu. TS’de ise ortalama 370,477 puanla sosyal bilimler liseleri en üst sırada yer aldı. Bu yıl kapatılan ve son mezunlarını veren öğretmen liseleri ise her 3 puan türünde de ilk 5’e girerek önemli bir başarı elde etti.

İmam hatipler son sıralarda: LYS’de en başarısız okul türleri ise akşam liseleri, spor liseleri ve meslek liseleri oldu. Geçtiğimiz yılın en çok yatırım yapılan lise türü olan imam hatip liselerinin de yine sıralamada en altlarda yer alması dikkati çekti. LYS’de bu yıl da MF, TM ve TS puanlarının tümünde kızlar daha başarılı oldu.

Özelin kontenjanı arttı; devletinki azaldı: ÖSYM, yayımladığı istatistiki verilerde yükseköğretim programları kontenjanlarına da yer verdi. Buna göre devlet, vakıf, KKTC ve yurtdışı yükseköğretim kurumları için toplam kontenjan 500 bin 797 olarak belirlendi. Devlet üniversitelerinde önlisans için 438 bin 45; lisans için 390 bin 455 ve özel yetenekle öğrenci alan programlar için 18 bin 725 kontenjan ayrıldı. YÖK’ün, bu yıl devlet üniversitelerinin lisans kontenjanlarını düşürmesi, vakıf üniversitelerinin ise kontenjanlarını artırması dikkati çekti. Buna göre devlet üniversitelerinin lisans bölümlerinin toplam kontenjanı 18 bin 398 azaldı. Vakıf üniversitelerinin ise kontenjanı 6 bin 74 arttı.

Fethullah Gülen, Türkiye 3.’sü: ÖSYM bu yıl dereceye giren öğrencilerin kimliklerini açıklamadı. ÖSYM, geçen yıl dereceye giren tüm öğrencilerin isimlerini, okullarını, puanlarını ve resimlerini paylaşmıştı. Ancak bazı dershaneler ve öğrenciler şampiyonluklarını sosyal medyadan ilan etti. Buna göre dereceye girenler arasında bir isim özellikle dikkati çekti. Fethullah Gülen’in akrabası ve kendisiyle aynı adı taşıyan Yamanlar Koleji Öğrencisi Fethullah Gülen, LYS’de TM-1 ve TM-2 Puan Türlerinde Türkiye 3.’sü oldu. Gülen, Twitter’dan paylaştığı mesajında, “LYS’de 3. oldum Allah’a şükürler olsun. Aileme, hocama, arkadaşlarıma ve dua edip bu sevinci benimle paylaşan herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Çoğu cemaat dershanelerinden çıktı: Sosyal medyada yayımlanan bilgilere göre, 2014 LYS TS-1 puan türünde Mustafa Asım Kılıçaslan; TS-2 puan türünde ise Taha Niyazi Dutkuner Türkiye 1.’si oldu. Hasan Öztürk, Y-YGS 4 puan türüne göre Türkiye birincisi, Y-MF 2 puanına göre de Türkiye 4’üncüsü oldu. İngilizce Dil Sınavı’nda İstanbul Beşiktaş’tan Kerem Çıtak; Y-TM2, Y-TM3 sınav türlerinde Büşra Topal; TM-1, TM-2 ve TM-3 puan türlerinde Ömer Furkan Parmak Türkiye birincisi oldu. Dereceye giren isimlerin çoğunun cemaat dershanelerinden çıkması dikkati çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler