Hükümet'in AB atağına CHP'den destek: Olumlu bir adım

CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, emekli büyükelçi Ünal Çeviköz, Reform Elem Grubu'nun açıkladığı AB ile ilişkilerin geliştirilmesi kararının olumlu olduğunu söyledi.

Hükümet'in AB atağına CHP'den destek: Olumlu bir adım
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 31.08.2018 - 12:19

CHP’nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, emekli büyükelçi Ünal Çeviköz, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) atağını olumlu bulduğunu belirterek, “İçerde atılması gereken adımlar var. Türkiye’nin kaybettiği güveni yeniden kazanması gerekir. AB ile yeniden ilişkiye girebilmenin yolu hukukun üstünlüğünün, erkler ayrılığının, temel hakların yerleştiğine ilişkin güveni vermesi ile mümkün olacak. AB de bu konularda uyarılarda bulunacak” dedi.

<haber-dikey:1067695,1068938>

Çeviköz, Hürriyet’ten Rıfat Başaran'a şunları söyledi:

ÖZGÜRLÜKLER İÇİN ADIM ATILMALI

 “Türkiye’nin AB ile ilişkileri iyi tutması gerekirdi ama nutuklar, hamaset söylemleri buna engel oldu. Türkiye’nin kaybettiği güveni yeniden kazanması gerekir. Bunun için de içeride atılması gereken adımlar var. Her şeyden önce yargının siyasallaştığı görüntüsünden kurtulmalıyız. Kuvvetler ayrılığının iyi işlediği bir rejime ihtiyaç var ama tek adam rejimi bunu ortadan kaldırıyor. İnsan hakları, bireysel özgürlükler konusuna adım atılmalı. İstanbul milletvekilimiz Enis Berberoğlu, Eren Erdem, Osman Kavala’nın durumu hukuk ve adalete aykırı. Onun için her şeyden önce AB ile yeniden ilişkiye girebilmenin yolu hukukun üstünlüğünün, erkler ayrılığının, temel hakların yerleştiğine ilişkin güveni vermesi ile mümkün olacak.

 UYARILAR YENİDEN DİLE GETİRİLECEK

 AB’den anayasa referandumundan önce, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldıracak rejim değişikliğinin Türkiye’yi AB’den uzaklaştıracağı uyarıları gelmişti. Varna’da yapılan AB zirvesinde bunlar açık bir şekilde Recep Tayyip Erdoğan’a söylendi. Bu uyarılar yeniden dile getirilecektir diye düşünüyorum. OHAL fiilen kaldırılmış olsa bile neredeyse hukuki bir düzen haline dönüştü. AB de bunu görüyordur, bu konuda uyarılarını dile getirmeye devam edecektir. Elbette Türkiye’nin kendi içindeki hukukun üstünlüğü ilkesine saygı duyulacak şekilde demokratikleştiğini göstermesi güveni arttıracak ve yatırımların gelmesi için uygun bir ortam oluşturacak.

 ABD’nin bütün dünya ile sorunu var; Çin’le, Avrupa’yla... Avrupa, ABD’ye direndi; Türkiye de AB direncini gördüğü için çareyi buraya dümeni kırmakta gördü. Ama Türkiye’nin AB ile sorunlarının çözümü sağlanmadan, ilerleme olacağını sanmıyorum. Türkiye’nin AB ile yakınlaşması sorunları aşması ile mümkündür.

 SONUCA YÖNELİK DİPLOMASI OLMALI

 Gümrük Birliği’nde düzeltilmesi gereken şeyler var. Tarım ürünleri, hizmet sektörü ile ilgili alanlarda açılımlara ihtiyaç var. Serbest ticaret anlaşması imzalanan ülkelerde, serbest ticaretin önünün açılması gerekiyor. Gümrük Birliği bize bu hakkı verdiği halde, AB bunun önünü tıkıyor. Bu düzenlemeler olduğu takdirde Gümrük Birliği, Türkiye ile AB arasında önemli bir dosya. Mesela Almanya koalisyon protokolüne Türkiye’nin Gümrük Birliği’ne alınmayacağı hükmü koymuştu. Bunların aşılmasının yolu sonuca yönelik diplomasiyle olur.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler