Hurda araçlardan vergi alınmayacak

Hurdaya çıkarılan taşıtlarda vergi ve ceza silme işlemini düzenleyen Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

Yayınlanma: 07.09.2010 - 06:33
Abone Ol google-news

6009 sayılı Kanun çerçevesinde çıkarılan Tebliğde, model yılı 1985 ve daha eski olan taşıtlar, 25 Mayıs 1997 tarihinden önce noter satış senediyle satışı yapılan taşıtlar ve 5 Temmuz 2003 tarihinden önce trafikten çekme belgesi alınan taşıtların vergisel durumu düzenlendi.

Buna göre, hurda taşıtlarda motorlu taşıtlar vergisi ile buna ait zam ve cezaların silinmesinde şu esaslar geçerli olacak:
- Model yılı 1985 ve daha eski olan taşıtlar: Model yılı 1985 ve daha eski olan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı, motosiklet, minibüs, panel van, motorlu karavan, otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıt sahipleri, taşıtlarını 31 Aralık 2011 tarihine kadar il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim edecek. Bu taşıtlara ilişkin motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ait gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları silinecek.
Ayrıca, Karayolları Trafik hükümlerine göre uygun olarak taşıtlarını hurdaya çıkarmak suretiyle kayıt ve tescillerini sildirecek araç sahipleri de, taşıtlarını Ulaştırma Bakanlığınca belirlenen mevzuat uyarınca yine 31 Aralık 2011 tarihine kadar MKEK'nin Kırıkkale, İzmir-Aliağa ve Kocaeli-Seymen Hurda Müdürlüklerinden birine teslim ederse, bu taşıtların motorlu taşıtlar vergisi ile buna ilişkin gecikme zammı, faiz ve cezaları da ortadan kalkacak.
Hurdaya çıkarılan taşıtlara ilişkin olarak 28 Şubat 2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları da silinecek.

Mevcut olmayan veya taşıt vasfını kaybetmiş araçlarda durum

-Kanunun çıktığı 28 Şubat 2009 tarihi itibarıyle mevcut olmayan ya da motorlu taşıt vasfını yitirmiş model yılı 1998 veya daha taşıtlar: Bu araçlarla ilgili daha önceki uygulama 31 Aralık 2011 tarihine kadar devam edecek.

Bu durumdaki taşıt sahipleri, vadesi geçmesine rağmen ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergi asılları ile ödeme süresi başlamış motorlu taşıtlar vergi asıllarının dörtte birini yatırdıklarında, tescil kaydı silinen taşıttan dolayı kendilerine çıkarılan motorlu taşıtlar vergi aslı ile bu verginin tamamına ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezası ve tescil plakasına kesilen idari para cezalarını ödemeyecek. Bu kişilerin motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti de sona erdirilecek.

- 25 Mayıs 1997 tarihinden önce noter satış senediyle satışı yapılan taşıtlar: Bu tarihten önce sattıkları taşıttan dolayı ilgili trafik tescil kuruluşunda adlarına olan tescil kaydını sildirenlerin tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergileri, gecikme zamları, gecikme faizleri ve vergi cezaları, Vergi Usul Kanununun düzeltme zaman aşımı hükümlerine tabi olmaksızın silinecek.
- 5 Temmuz 2003 tarihinden önce trafikten çekme belgesi alınan taşıtlar: Sözkonusu tarihten önce trafikten çekme belgesi alınan taşıtlar için 5 Temmuz 2003'e kadar tahakkuk eden ancak ödenmeyen motorlu taşıtlar vergisi, bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler