İçimizdeki yangın
Yemek borusunda yanmayla ortaya çıkan reflü kansere kadar gidebilir.
Toplumda en sık görülen mide bağırsak hastalıklarının başında gelen “reflü” her 5 kişiden birinde görülüyor. Ağıza acı su gelmesi, sabah uykudan kalkıldığında ağızda acı tat olması, ses kısıklığı, bu şikâyetlerin devam etmesi durumunda yutma güçlüğü ve kalp krizi şikâyetlerine benzer durumlarla kendini gösteren hastalıktan korunmak için asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durulması, düzenli ve bilinçli beslenilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Genel Cerrah Op. Dr. Mehmet Yalım Uçtum, toplumun yüzde 15’inde haftada en az bir kez, yüzde 7’sinde ise her gün göğüste ve yemek borusunda yanma olduğunu söyledi. Uçtum, obezitenin, bazı ilaçların, sigaranın ve “gazlı içecekler, alkol, domates, nane, baharatlar, yağlı pirzola, portakal, greyfurt, ekşi mandalina, limon” gibi bazı yiyecek ve içeceklerin reflüyü artırdığırı söyledi.
Hastalığın genellikle sosyoekonomik düzeyi yüksek kesimlerde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Uçtum, “Hastaların, özellikle uyku zamanında yataklarının baş ucu kısmını 20 derece açı oluşturacak biçimde yükseltmesi şikâyetleri azaltabilir” önerisinde bulundu.
Hastalığın tedavisinde ilk basamağı düzenli ve bilinçli beslenmenin, ikinci aşamanın ise ilaç tedavisinin oluşturduğunu vurgulayan Uçtum, bu iki basamakta fayda görmeyen hastalar için ameliyat seçeneğinin gündeme gelebileceğini anlattı.
Beslenmeye dikkat
• Uçtum, tedavi edilmeyen reflü hastalığının ileri dönemlerde yemek borusu kanserlerine yol açtığını kaydetti. Uçtum hastalara önerilerini şöyle sıraladı:
Meyve ve Sebzeler: En güvenli meyveler taze ve kurutulmuş elma, armut, muzdur. Asit içeren narenciye ürünlerinden kaçınmak gereklidir. Sebzeler ise haşlanmış ya da fırında patates, brokoli, kabak, havuç, yeşil fasulye ve bezelye olarak sayılabilir. Domates ve domates ürünlerinden kaçınılmalıdır. Reflü diyetindeki sebzeler yağda kızartılmamalı, yerken yağ eklenmemelidir. Yiyeceklerin tuz oranına da dikkat edilmelidir.
Et ve Protein: Yağsız kıyma, yağsız dana eti, derisiz tavuk göğsü, yumurta beyazı ve balık çok sağlıklı seçeneklerdir, hiçbiri yağda pişirilmemelidir.
Tahıllar: En iyi seçenekler kepekli ve yulaflı gıdalar, mısır ekmeği, bulgur ve pirinç ürünleridir. Reflü hastalarının her öğünde ekmek yemeleri önerilir. Ekmek mide içindeki serbest sıvının bir kısmını emeceğinden asit miktarını azaltır ve reflüye engel olur.
Tatlılar: Az yağlı kurabiyeler, kırmızı meyankökü ve jöle yenebilir. Düşük yağlı muz ekmeği, düşük yağlı kabak keki reflü hastaları için iyi seçeneklerdir. Reflü diyetinde yağlı olan ve çikolata, nane içeren her türlü tatlıdan uzak durulmalıdır.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- 35 milyon TL değerinde altın sikke ele geçirildi
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı
- Kayıp Amerikalı Suriye'de bulundu: 'Hacıyım' dedi...