İçtüzük'te uzlaşma çıkmadı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in ikinci kez devreye girdiği İçtüzük krizinde uzlaşma çıkmadı.

İçtüzük'te uzlaşma çıkmadı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.02.2012 - 11:01

İçtüzük Teklifi'nde siyasi partiler anlaşamayınca TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ikinci kez devreye girdi. TBMM Başkanı Çiçek, adeta "krize dönüşen" İçtüzük konusunda AKP, CHP, MHP ve BDP'nin grup başkanvekilleriyle ikinci kez buluştu. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmede, TBMM Başkanı, tartışma noktasını oluşturan grup önerileri konusunda iki öneri getirdi.

Toplantıdan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, şöyle dedi: "Meclis Başkanımızın iki önerisi oldu. Onu kendi aramızda görüşeceğiz ve karar vereceğiz. Bir tanesi Danışma Kurulu önerilerinde her gün getirilmesi, öneri sahibi grubun 10 dakika görüşmesi, diğerlerin de 3'er dakika görüşmesi. Diğer öneride bütün konuşmacıların yani iki lehte iki aleyhte 5'er dakika konuşması. Ya 10 artı 3x3 yani 19 ya da 5x4 şeklinde yani 20. Her gün."

'Mutabakat olursa katkı vermeye hazırız'

TBMM kulisinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Mutabakat olursa katkı sağlamaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz. Sayın Meclis Başkanı'nın önerisi oldu. CHP'de dedi ki biz eskisi gibi kalsın istedi. Biz de eğer bütün partiler mutabakatsa biz oyunu bozan taraf olmayız, katkı sağlarız ama diğer partiler yanaşmıyorsa diğer partilerin bu haklarına el uzatılmasına izin vermeyiz dedik" diyerek tavırlarını anlattı.

MHP'nin deklarasyon önerisi

MHP'li Vural, toplantıda yaptıkları öneriye de şu sözlerle anlattı: "Şu öneriyi yaptım, AKP çeksin sadece Danışma Kurulu'yla ilgili. Grup önerileri konusunda da kamuoyuna açık bir deklarasyon yapalım, bu grup önerilerinin yasa çıkarma yetkisinin özenle kullanılacağını hükümetin de temel kanunla ilgili kendisine sahip olduğu hakları özenle kullanma konusunda açık bir taahhütte bulunsun. Öneriyi AKP değerlendirecek. Bununla ilgili inatlaşmayı gereksiz buluyorum. İktidar partisinin dakika hesabına girmesi, bunlar konuşulacak konular değil. Biz söyleyeceğimizi söyledik. Artık iktidar partisi değerlendirecek. Mutabakat yoksa 19.maddenin çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ama mutabakat olacaksa olumlu bir şekilde tavrımızı koyarız. Mutabakat olmayan konuda da partilerin kamuoyuna tatmin edecek bir açıklamayla bu araçları sağlıklı kullanacağı seklinde bir taahhütle durumu çözebiliriz. AKP'nin tavrı belirleyecek."
 

'Uzlaşma çıkmadı'

TBMM kulisinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de, "Sayın Meclis Başkanı'nın başkanlığında yapmış olduğumuz İçtüzük toplantısından herhangi bir uzlaşma çıkmadı. Sayın Başkan'ın yaptığı öneriler aşağı yukarı AKP'nin yaptığı öneriyle paralel duruyor. Sayın Başkan'ın iki alternatif önerisi oldu. AKP'nin grup önerisinde tüm siyasi partilerin konuşma süresi de 20 dakikadan oluşuyor. Oysa mevcut İçtüzük bir grup önerisinde toplam konuşma süresini 40 dakika olarak belirliyor. Bunun 20 dakikasını da muhalefete veriyor. Özü itibarıyla İçtüzük değişiklik teklifi muhalefetin söz hakkını kısmaya yöneliktir. Bu anlayışla bizim uzlaşmamız mümkün değil" dedi.

'AKP öneri getirmedi'

AKP'nin tavrını eleştiren Hamzaçebi, "AKP'nin 19. maddedeki konuşma hakkını sınırlayan yaklaşımını kabul etmemiz mümkün değil. Esasen AKP bugünkü toplantıya herhangi bir öneriyle de gelmedi. Eski önerilerinde duruyorlar" diye konuştu.
 

CHP'nin önerisi

"Biz herhangi bir şekilde Sayın Meclis Başkanı ve AKP'nin önerisine destek veremeyiz. Her iki teklifte muhalefetin ses hakkını kısmaya yöneliktir" diyerek bundan sonraki tavırlarının ne olacağı konusunda ipucu veren Hamzaçebi, toplantıda yaptıkları öneriye de şöyle anlattı: "Biz bir öneri yaptık. Konuşma süresi 10 dakika olsun. Bir siyasi parti grubu bir öneri getirmiş ise o öneri üzerinde sadece ilgili grup 10 dakika konuşsun. Diğerleri konuşmasın. Ancak Genel Kurul'un gündemi 5'te 2 oranında muhalefetin önerilerinden oluşsun. AKP bizim önerimize olumlu bakmadı, Meclis Başkanı'nın önerilerini değerlendireceklerini söylediler.Artık uzlaşma olmadığı ortaya çıktı. Diğer önerimiz şudur. Yaptığımız öneri kabul görmeyince 19. maddeyi paketten çıkaralım ama o da kabul görmedi. Sesinizi kısacağız önerisiyle AKP bugün geldi. Pakete muhalefetimiz devam edecek."

Bir soru üzerine Hamzaçebi, "Muhalefetin bir grup önerisinde üzerindeki şu anda var olan 20 dakikalık konuşma süresini muhafaza eden diğer iktidar partisine düşen 20 dakikadan vazgeçen bir öneri olursa tabi ki buna olumlu bakarız" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler