İfade Özgürlüğü Anıtı açıldı
Gazetecilere Özgürlük Platformu ve Şişli Belediyesi'nin girişimiyle hazırlanan, Maçka Demokrasi Parkı'ndaki İfade Özgürlüğü Anıtı tutuklu gazeteciler serbest bırakılınca resmen açılmak üzere temsili olarak açıldı.
Prof. Dr. Ferit Özşen'in yaptığı, üzerinde İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Türkçe ve İngilizce yazılı olduğu, kürsü şeklindeki anıtın açılışına Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, CHP milletvekili adayları Oktay Ekşi ve Aydın Ayaydın, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, gazeteci ve yazarlar Melih Aşık, Nail Güreli, Haluk Şahin'in yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı gazeteci, yazar ve basın meslek örgütü temsilcisi katıldı.
Anıtın temsili açılış töreninde konuşan TGS Genel Başkanı Ercan İpekçi, Türkiye'de ifade özgürlüğü eksikliği nedeniyle onlarca gazetecinin cezaevinde olduğunu belirterek, ''İfade özgürlüğümü kullanarak Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü bulunmadığını söylemek zorundayım. Hem ifade özgürlüğünü olmadığını söyleyip hem de ifade özgürlüğümü kullanıyorum deme çelişkisi hükümetin uygulamalarından ve kanunlardan kaynaklanmaktadır'' dedi.
Türkiye'de ifade özgürlüğünü kullanma sınırlarının hala siyasi iktidarlar tarafından belirlendiğini öne süren İpekçi, ''Siyasi iktidarın sınırlarını aştığınız zaman, onların tabularına dokunduğunuz zaman cezaevine girme tehdidiyle karşı karşıyasınız, hakkınızda yargılamalar yapılmasıyla karşı karşıyasınız'' diye konuştu.
Basın mensupları hakkında 2 binden fazla davanın sürdüğünü ifade eden İpekçi, şunları kaydetti:
''Meslektaşlarımızın mahkemelerine yetişebilmek için adliyelerden adliyelere koşuyoruz. Sadece Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde 2 bin 500'den fazla dava olduğu bilgisini aldık. Adalet Bakanlığının doğru verileri kamuoyuyla paylaşmasını istiyoruz. 67 gazeteci cezaevinde. Henüz haklarında yargılama sonuçlanmadan yapılan insan hakları ihlali bir ülkeyi yönetenlere yakışmıyor. Cezaevlerinde gazeteci utancı Türkiye halkına yakışmıyor. Bu utanç gazetecilere ya da bu halka değil bu ülkeyi yönetenlere aittir. Mesleki faaliyetlerimizi yapmak yüzünden yargılanmaktan onur duyuyoruz. Çünkü gazeteciler işlerini iyi yaptıkları için ödüllendirilecekleri yerde haklarında davalar açılıyor.''
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- 6 asker şehit olmuştu