'İhracat 51 milyar doları geçti'

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin ihracatının, 1 Ocak- 22 Haziran tarihi itibariyle yüzde 22,4 artış kaydederek, dün itibariyle 51 milyar doları geçtiğini bildirdi.

Yayınlanma: 23.06.2010 - 10:56
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, ihracatın Orta Vadeli Program'da verilen 107 milyar doları aşacağını söyledi. Çağlayan, ''İnşallah bu rakamı aşacak şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen bunu artıracağız'' dedi.

Bakan Çağlayan, kabulde yaptığı konuşmada, terörizmin gerçek yüzünün, 17 yaşında hiçbir suçu olmayan, günahı olmayan bir genç kızı dahi öldürebilecek kadar alçak ve haince ortaya çıktığını söyledi. Tüm bu terörist saldırının Türkiye'nin ekonomisinin ve demokratikleşmesinin en yoğun olduğu dönemlerde yaşandığına işaret eden Çağlayan, yapılanların tamamıyla Türkiye'nin gelişmesine, büyümesine, ilerlemesine, Türk insanının refah ve huzuruna karşı yapılan saldırılar olduğunu kaydetti. Çağlayan, şöyle devam etti: ''Üzüntülüyüz ama morallerimizi bozmayacağız, bu ülke bizim. Her birimiz bu ülkenin tek bir çakıl taşı için sonuna kadar canımızı feda etmeye hazırız ve feda ederiz. Bu saldırıların, Türkiye'de milli birlik, kardeşlik, projemizin başlatıldığı, demokratik açılımların gündeme getirilmiş olduğu, kardeşçe bir yaşam seviyesine getirilecek bir dönemde olması üzerinde çalışılması gereken bir konudur. Bu tamamıyla Türkiye'nin büyümesine, gelişmesine karşı oluşturulan bir darbedir, terör suçudur. Bunu yaparken terör örgütünün gerek içeriden, gerek dışarıdan destek aldığını biliyoruz. Bu konu aslında Türkiye'nin ekonomisinin gelişmesine, yatırımcı gelmesine, turistin gelmesine engel olmak isteyen hainlerin, insan canını alabilecek kadar hunharca yapmış oldukları dünya ölçeğinde herkesin görmesi gereken bir olaydır. Terörizmin ülkesi, devleti, milleti olmaz. Terörizm her yerde terörizmdir. Herkes bilmeli ki onlara verilen destekler bir bumerang gibi onların ayaklarına, bacaklarına ve aynı acıyı onların hissedeceği bir yapıya dönüşecektir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük devlettir, milletimiz son derece yüce millettir, biz bu konuda bu çapulcularla teröristlerle baş edebilecek her türlü yüce imkana sahibiz.''
 

'Ekonomi ve demokrasi birbirinin tamamlayıcısı'

Ekonomi ve demokrasinin birbirinin tamamlayıcısı olduğunu belirten Çağlayan, böyle bir durumda Türkiye'nin birlik ve beraberlik içinde terörizme karşı hareket etmesi gerektiğini söyledi. Çağlayan, ''Muhalefetiyle, iktidarıyla, tüm güçleriyle, STK'larıyla, iş adamlarıyla. Hükümetimiz olarak zaten biz görevimizin idraki içindeyiz'' dedi.

'Türkiye, ithalat cenneti'

Bakan Çağlayan, yüksek faiz politikasının ve Para Politikası Kurulu'nun geçmişte yaptığı önemli hataların Türkiye'yi ithalat cennetine çevirdiğini kaydederek, TL'nin dolar karşısında yüzde 50 değerlendiğini, şimdi de avro karşısında değer kazanmaya başladığını anlattı. Avronun şu anda değer kaybetmesi ile beraber ithalat, ihracat, dış ticaret nasıl etkileneceğine yönelik tespit çalışmaları yaptığını ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu: ''Burada ihracatçının avro bazında yapacağı ihracat kabiliyeti zayıflayacaktır. Avro bölgesinin ekonomik gidişatı iyi değildir. İhracat rakamları dolar bazında açıklanır, biz avro bazındaki ihracatımızı dolara çevirip buna göre rakamları deklare edeceğiz. Bundan 5 ay önce 1 milyon avro 1,4 milyon dolardı Ama şimdi 1,2 milyon dolardır. Yani yapmış olduğumuz ihracat avro bazında aynı olmasına rağmen dolar karşısında düşüş olacaktır. Yaptığımız çalışmalarla hangi sektörlerin ne kadar etkileneceği tespit edildi. Hangi tedbirleri alacağımızı EKK'ya taşıyarak yapılması gerekenleri beraber değerlendireceğiz.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler