'İhracatımız Tunus'a yüzde 38 azaldı'
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, yaşanan gerilimler sebebiyle ihracatın olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, bu yılın 1-24 Şubat tarihleri arasında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatın Tunus'ta yüzde 38, Mısır'da yüzde 23.7 azaldığını söyledi.
Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Libya'da olayların yeni başladığını bu nedenle şu anda ihracatın etkilenmediğini belirterek, "Libya'ya ihracatımız aynı dönemde 275.5 milyon dolardan 274.2 milyon dolara geriledi. Ama daha da etkileyecektir" dedi. İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu'nun 4'üncü toplantısı Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında yapıldı. Toplantının basına açık olarak gerçekleştirilen bölümünde bir konuşma yapan Çağlayan, önemli bir dönemden geçildiğini vurgulayarak, "Ciddi gerilim ve değişimler var. Yaşananların bir iç savaşa dönüşmesine sebep olmadan çözülmesini temenni ediyoruz" dedi. Yaşanan gerilimler sebebiyle ihracatın olumsuz etkilendiğini ifade eden Çağlayan, yaşanan olayların tekrar refaha çıkmasıyla birlikte ihracatta yaşanan kayıpların telafi edileceğini kaydetti. Çağlayan Libya'da müteahhitlik sektörünün 15 milyar dolar iş yaptığını aktaran Çağlayan, "Oradan çıkmaya niyetimiz yok. Önceliğimiz vatandaşlarımızın can güvenliğine dönük ancak iş adamlarımız orada yaptığı işlere mola vermiştir. İşler normalleşmeye başladığı an tüm çalışanlar işlerinin başına dönecekler" dedi.
'Libya'ya olan ihracatımız daha etkilenmedi'
Tunus'a geçen yılın 1 Ocak-24 Şubat tarihleri arasında 103 milyon dolar olan ihracatın bu yılın aynı dönemine göre yüzde 38 azalarak 64 milyon dolara düştüğünü belirten Çağlayan, Mısır'da ise geçen yılın anılan döneminde 352 milyon dolar olan ihracatın yüzde 23.7 azalarak 268.4 milyon dolara düştüğünün bilgisi verdi. Bakan Çağlayan, Libya'da olayların yeni başladığını bu nedenle ihracatın şu anda etkilenmediğini söyleyerek, "Libya'ya ihracat 275.5 milyon dolardan 274.2 milyon dolara geriledi. Ama daha da etkileyecektir" dedi.
'Demir-çelik, otomotiv ve makine sektörlerini masaya yatıracağız'
Bakan Çağlayan toplantıda Türkiye'nin dış ticaret açığı verdiği sektörlerin masaya yatırılacağını söyleyerek, "Cari açığın ve dış ticaret açığının yüksek olduğu bir dönemden geçiyoruz. Toplantıda demir-çelik, otomotiv ve makine sektörlerini masaya yatıracağız. Bu sektörlerdin arkasından kimya ve tekstil sektöre geliyor. Hangi sektörlerin yatırım teşvik kapsamına alınması gerektiğini tespit edeceğiz" dedi. Demir-çelik sektöründe Türkiye'nin dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin buna rağmen dünyanın en pahalı demir-çeliği aldığını kaydetti. Bakan Çağlayan, sektörün kendi içinde bir bütünlüğünün olmadığını vurguladı.
'Bu kadar zor şartlara rağmen sanayicimiz ihracatını gerçekleştiriyor'
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıda yaptığı konuşmasında, Libya'da yaşanan olayları yakından izlediklerini belirterek, "Türk Libya iş konseyi devamlı alarm, toplantı vaziyetinde. Bilgiler değerlendirilip DTM'nin kriz masasına aktarılıyor" dedi. İhracata dönük üretim stratejisinin girdi tedariki kapsamında ele alınıyor olmasının önemli bir husus olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Kriz sonrasında ihracatımız iyi gidiyor. Sanayicilerimiz öz veriyle çalışıyor. Bu kadar zor şartlara rağmen sanayicimiz ihracatını gerçekleştiriyor. Ancak burada en büyük sıkıntı ithal ara malı. Ara malı ithalatı hem sanayi gelişimini hem de istihdamı etkiliyor. Ara malının Türkiye'de üretiliyor olması çok önemli. sanayicimizin ihtiyacı olan ara malını biz Türkiye'de üretebiliyor olsaydık yaklaşık 1 milyon kişiye daha ilave istihdam sağlamış olacaktık" ifadelerini kullandı.
'Başlayan hareketin 3 büyük etkisi var'
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise konuşmasında 7 bine yakın vatandaşın Türkiye'ye ulaştırmasının son derece başarılı bir operasyon olduğunun altını çizdi. Son yıllarda Türkiye'nin ortaya koyduğu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki başarının ihracatın artmasında önemli bir rol oynadığını vurgulayan TİM Başkanı Büyükekşi, bu bölgelere yapılan ihracatın 2002 yılında 1.1 milyar dolar olurken 2010 yılında 7 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekti. Büyükekşi, "Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da başlayan hareketliliğin 3 büyük etkisi var. Bu ülkelere ihracatımız olumsuz etkilenecek. Cari açık ve enflasyona olumsuz etki olacak. Petrol fiyatlarının artmasıyla küresel ekonomide talep daralması oluşabilecek. Bu üç etkiyi dikkate almamız gerekiyor" dedi.
'Daha fazla özgürlük isteniyor'
Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, gerilimlerin yaşandığı yerlerde daha fazla özgürlük ve refah istendiğini, bunun kaçınılmaz bir süreç olduğunu vurgulayarak, bu durumun sancılı yaşandığını, bu değişimi baskıcı yerlerde görmeye hazır olmak gerektiğini söyledi. Boyner, bu bölgelerle Türkiye'nin tarihi ve kültürel bağlarının önemli olduğuna dikkat çekti. Libya'nın yoğun şekilde hizmet ihraç edilen bir ülke olduğunu söyleyen Boyner, "Bu konuda çok başarı operasyon yürütüldü. Önemli sayıda vatandaşımızı tahliye edebildik. Yardım talepleri de alıyoruz, bu insani bir gelişme" dedi. Boyner ayrıca, İhracata Dönük Üretim Stratejisini çok önemsediğini belirtti.
'Sorun olmayan şantiyedeki insanlar da dönmek istiyor'
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, panik havası sebebiyle sorun olmayan şantiyelerdeki vatandaşların da dönmek zorunda kaldığına dikkat çekti. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkan Yardımcısı Murat Kalsın, 3 üyelerinin bölgede şantiyelerinin olduğunu bu şantiyelerde bin 250 kişinin orada mahsur kaldığını ifade etti. Kalsın, bu kişilerin Zuhura bölgesinden Tunus'a geçmek için çaba sarf ettiklerini ancak orada hiçbir muhatap bulamadıklarını kaydetti. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkan Vekili İlhan Adiloğlu, bugün ülkenin sinerjiye ihtiyacı olduğunu belirterek, Libya'ya müteahhit heyetlerinin gitmesinin önemli olduğunu ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti