İkamet zorunluluğu 4 yıla indirilmek isteniyor

Almanya'da hükümet ortağı Hür Demokrat Parti (FDP), ülkede yaşayan yabancılarda Alman vatandaşlığına geçerken istenen 8 yıllık ikamet süresini 4 yıla indirmek istiyor.

Yayınlanma: 14.09.2010 - 11:05
Abone Ol google-news

Osnabrücker Zeitung gazetesinde, FDP Federal Meclis Grubu tarafından hazırlanan ve Almanya'da topluma uyum sağlayan yabancıların Alman vatandaşlığına geçiş için istenen 8 yıl ikamet şartının 4 yıla indirilmesini öngören rapora yer verildi.

FDP Alman Meclis Üyesi ve parti grubunun uyum sözcüsü Serkan Tören, ülkede yaşayan göçmenlerin vatandaşlığa geçiş için teşvik edilmesi gerektiğini, sözkonusu ''turbo vatandaşlığın'' bu yönde bir teşvik ve göçmenlere yönelik bir sinyal olduğunu belirtti.

Tören, AB'ye üye ülke vatandaşlarına tanınan çifte vatandaşlık hakkının diğer göçmenlere de tanınması gerektiğini ifade ederek, birçok göçmen tarafından kendi ülke vatandaşlığından vazgeçmesinin büyük bir adım olarak algılandığını kaydetti.

Serkan Tören ayrıca, ilk önce ''opsiyon modeli'' olarak bilinen ve 18 ile 23 yaşlarındaki gençlerin iki ülke vatandaşlığı arasında seçme zorunluluğunun kaldırılması gerektiğini de ifade etti.

FDP'li iç politika uzmanı Hartfrid Wolff ise, hızlandırılmış vatandaşlığa geçme olanağının tüm göçmenler için açılım ve kabul görülmeleri açısından önemli bir sinyal olacağını belirtti.
Almancayı iyi konuşan, nitelikli, topluma uyum sağlamış ve iş sahibi olanların Alman vatandaşlığına geçmesi için 8 yıl beklememesi gerektiğini ifade eden Wolff, böylece göçmenlerin dil öğrenme ve mesleki açıdan uyum sağlamasının teşvik edileceğini kaydetti. Wolff, ülkede nitelikli işgücü eksikliği bulunduğunu ve bu uygulamanın Almanya'nın çıkarına olacağını da ifade etti.

Yeşiller Partisi Alman Meclisi Üyesi Mehmet Kılıç da, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, FDP'nin Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştırması ve ''opsiyon modelinin'' kaldırılması konusunda gerçeği görmesinden memnuniyet duyduklarını belirtti.

Opsiyon modelinin kaldırılması için mecliste bir yasa tasarısının bulunduğuna dikkati çeken Kılıç, FDP'nin buna onay vermesi çağrısında bulundu ve güzel sözlerin ardından eylemlerin de gelmesi gerektiğini ifade etti.

Parti olarak Alman vatandaşlığına geçişlerin kolaylaştırılması için meclise yasa tasarısı vereceklerini belirten Kılıç, Alman vatandaşlığına geçişin kolaylaştırılmasını ve çifte vatandaşlığa izin verilmesini istediklerini, böylelikle Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısının artacağını beklediklerini kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler