İki çınardan gençlere öneriler

Amasya’nın Merzifon ilçesinde yaşayan emekli öğretmen Mülkime Fıratoğlu (105) ve Amasya merkezde yaşayan Hüsamettin Çıttır (86), ülkenin tarihine tanıklık ediyor. Asırlık öğretmenler genç meslektaşlarına Atatürk ilkelerinden yola çıkarak akılcı ve bilimsel eğitim vermeleri tavsiyesinde bulundu.

Yayınlanma: 25.11.2019 - 00:00
İki çınardan gençlere öneriler
Abone Ol google-news

Erzurum’da doğan Fıratoğlu, İzmir Kız Öğretmen Okulu; Hüsamettin Çıttır ise Samsun Ladik Akpınar Köy Enstitüsü’nü bitirdikten sonra ülkenin doğusundan batısına birçok köyde öğretmenlik yaptı. Her ikisi de çocuk yaşta anne ve babasını kaybetmiş ancak Atatürk Cumhuriyeti kendilerine sahip çıkmış. Onca yokluğun, kimsesizliğin ortasında geleceği umutla örmesini bilmişler ve hâlâ geleceğe umutla bakıyorlar.

‘ATATÜRK’Ü ÖĞRETİN’

Atatürk’ün ilkelerinin öğretilmesinin önemine de vurgu yapan Fıratoğlu şöyle konuştu: “Bana şimdi hep soruyorlar, ‘bu memleket nasıl kurtulacak?’ diye. Altı oku kurtarırsanız memleketi de kurtarırsınız. Altı okun bütün oklarını kırdılar. Halkçılık, milliyetçilik, devletçilik hepsi bitti. Bir Cumhuriyet kaldı, Cumhuriyet de sallanıyor. Bu yıl Cumhuriyet daha görkemli kutlandı, yavaş yavaş Atatürk’ü anlamaya, öğrenmeye başladılar bu çok iyi.”

‘GENÇLERE GÜVENİYORUM’

“Cumhuriyet ve Atatürk ilkelerinin yok sayıldığı karanlık bir süreçten geçiyoruz” diye söze başlayan Hüsamettin Çıttır, yine de karamsar olmadığını, gençlere güvendiğini söyledi. Çıttır şöyle konuştu: “Gittiğimiz köylere sadece bir öğretmen olarak değil, köylünün her derdine koşturan, köylünün yanında olan, köylünün kalkınması için çalışan kişilerdik. Yolu, suyu, elektriği olmayan köylerde çalıştık, at, eşek sırtında yolculuk yaptık, okullarda sıralar üzerinde yattık ama hiçbir zaman şikâyet etmedik. Öğrencilerimize vatan, millet, doğa, insan, Atatürk sevgisi aşıladık. Bugün bakıyoruz eğitim Atatürk ilkelerinden, bilimden uzaklaşmış, dini eğitim bilimsel eğitimin önüne geçmiş, varsa yoksa imam hatip açıyorlar. Dini eğitime karşı değilim ama aklı ve bilimi, Atatürk ilkelerini dışlayan bir eğitimle de nereye varılır ki? Aklın ve bilimin ışığında, Atatürk’ün çizdiği yolda bu ülke kurtulur. Ben gençlere güveniyorum ve hiç karamsar değilim.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler