İki meclis başkanı Hürrem'i konuştu
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, ''Muhteşem Yüzyıl'' dizisiyle ilgili bazı tepkiler olduğunu belirterek, ''Bu tepkileri saygıyla ve anlayışla karşılıyorum. Ama senaristlerin bu tepkileri de ciddiye alacaklarını ve saygı duyacaklarını düşünüyorum'' dedi.
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Ukrayna Parlamento Başkanı Volodimir Litvin ile bir araya geldi. Litvin ve Şahin, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Aynı zamanda ''Tarih Profesörü'' olan Litvin, bir gazetecinin, Türkiye'de bir televizyon kanalında yayınlanan ve Kanuni Sultan Süleyman ile Ukrayna'dan gelen Hürrem Sultan'ın hayatını anlatan 'Muhteşem Yüzyıl' dizisiyle ilgili tartışmaları hatırlatması üzerine, hem Ukrayna'nın hem de Türkiye'nin kendi tarihi köklerine döndüklerini belirtti.
İki ülkenin, geçmişte bir çok ortak noktalarının bulunduğunu anlatan Litvin, şimdi bunu yansıtmak zorunda olduklarını söyledi. Dünyanın hiçbir halkının tarihini bilmeden ayakta kalamayacağını ifade eden Litvin, iki ülkeyi birbirine bağlayan unsurlardan birinin de Kırım Türkleri olduğunu belirtti.
Litvin, Hürrem Sultan ile ilgili olarak ''Bu kişinin etrafında bir romantizm var. Bizim yazarlarımızın çoğu, bu güzel ve tarihi kadın hakkında eserler yazdı. Bu konuda çekilen bir film var. Hürrem Sultan'ı, bu filmde güzel oyuncumuz Olga Sumskaya canlandırdı. Bu bir film olduğu için, onu en güzel şekilde yapmak için çabalarımızı birleştirmemiz lazım. İnsani anlamda gerçekleştirmemiz gereken projeler arasındadır bu'' dedi.
''Tarihi tarihçilere bırakmak gerekir"
Şahin ise diziyle ilgili şunları söyledi:
''Görülmektedir ki Türkler ile Ukraynalılar arasında akrabalık bağları var. Tabii tarihi tarihçilere bırakmak gerekir diye düşünüyorum. Dizi filmlerde tarihi gerçeklerin zaman zaman abartıldığı ve bu gerçeklerin dışına çıkıldığı da olabiliyor. Ancak bu dizi film etrafındaki tartışmalar, bu dizi filme yaradı diye düşünüyorum. Çünkü reyting rekorları kırdı. Demek ki bir şeye karşı çıkmak onun değerini azaltmıyor. Kamuoyunda bir takım tepkiler var. Bu tepkileri de saygıyla ve anlayışla karşılıyorum. Ama senaristlerin bu tepkileri de ciddiye alacaklarını ve saygı duyacaklarını düşünüyorum.''
Cumhurbaşkanı'nın görev süresi
Şahin, bir gazetecinin ''Cumhurbaşkanı'nın görev süresi'' ile ilgili sorusuna, ''Sayın Cumhurbaşkanı'nın görev süresi 5 yıl mıdır yoksa seçildiği tarihte yürürlükte bulunan Anayasa'ya göre 7 yıl mıdır, bu konuyla ilgili herhangi bir beyanda bulunacak değilim. Cumhurbaşkanı seçimi süreci sanıyorum, milletvekili genel seçimlerinden sonra Türkiye'nin gündemine daha ciddi şekilde oturacaktır. O noktaya geldiğinde bunu değerlendiririz. Şu anda bir açıklama yapacak durumda değilim'' karşılığını verdi.
Ukraynalı bir gazetecinin, ''Türkiye'de bir Anayasa değişikliği hazırlıyorsunuz. İktidarla muhalefet arasındaki mücadeleyi nasıl koordine ediyorsunuz. Ukrayna Parlamentosu'ndaki gibi darbelerin ortaya çıkmasını nasıl engelliyorsunuz?'' sorusu üzerine Şahin, yakın bir zamanda TBMM olarak 26 maddelik bir Anayasa değişikliği gerçekleştirdiklerini hatırlattı.
Şu anda Parlamento'nun gündeminde yeni bir Anayasa değişikliği teklifinin bulunmadığını hatırlatan Şahin, ''Siyasi partilerimizin daha geniş kapsamlı bir Anayasa değişikliği için özellikle seçim sonrasına dönük olarak çalışmaları var. Benim yeni bir Anayasa değişikliği ile ilgili şu anda üstlenmiş olduğum bir görev söz konusu değil. Temenni ediyorum ki seçimden sonra Parlamentomuzda yer alacak olan siyasi partiler bir uzlaşma komisyonu kurmak suretiyle bir Anayasa değişikliğinde mutabakat sağlayabilirler. Bu çok daha güzel olur. Benim de arzu ettiğim husus odur. Seçimden sonrasını hep birlikte yaşayıp göreceğiz'' diye konuştu.
Türkiye'nin, Kırım Türkleri'ne yönelik yardımlarına ilişkin soru üzerine Şahin, bu konudaki çalışmaları TİKA'nın sürdürdüğünü belirterek, şu anda hangi hizmetlerin tamamlandığı, hangilerinin devam ettiği konusunda bilgi sahibi olmadığını söyledi. Şahin, ''Kırımlı kardeşlerimizin var olan sorunlarının çözümüne katkıda bulunabilirsek bundan mutluluk duyarız'' dedi.
Görüşmede, iki Meclis Başkanı arasında ''futbol'' sohbeti de yaşandı.
Ukrayna'nın ev sahipliği yapacağı 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası da gündeme geldi. Ukrayna Meclis Başkanı Litvin, Şahin'i şampiyonaya davet ederek, iki ülke Parlamentoları arasında futbol maçı teklifinde bulundu. Şahin de bunun mümkün olduğunu, TBMM'nin çok güçlü bir futbol takımının bulunduğunu dile getirdi. Litvin'in, ''Bizim kendi hakemimiz var. Biz kazanana kadar oynuyoruz'' sözleri, salonda kahkahalara neden oldu.
Görüşmeye Kırım Türkleri'nin temsilcisi Mustafa Cemiloğlu da katıldı. Cemiloğlu, Türkiye'nin, Ukrayna'dan sonra Kırım Türkleri'nin sosyal problemlerini çözmek için en çok çaba gösteren ülke olduğunu belirterek, özellike okul yapımı konusunda Türkiye'nin desteğini beklediklerini ifade etti.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi