'İki taraf sertleşirken barış olasılığı azalıyor'
Time dergisi, PKK'nin Hakkari saldırıları ve Türk hükümetinin tepkisine dikkat çektiği analizinde yaşanan son gelişmelerin, "PKK ile 30 yıldır devam eden sorununa siyasi bir çözüm bulunması olasılığına ciddi zarar verirken, muhtemelen (Başbakan) Erdoğan'ın giderek şahinleşen tutumunu güçlendireceği" yorumunu yaptı.
Time dergisi, Çarşamba sabahı erken saatlerinden meydana gelen ve 24 Türk askerinin ölümüne yol açan Hakkari saldırısının ardından Türkiye'nin Kuzey Irak'a yüzlerce asker gönderdiğini belirtirken "Çarşamba günkü faaliyet, Türkiye'nin, PKK ile 30 yıldır devam eden sorununa siyasi bir çözüm bulunması olasılığına ciddi zarar verirken muhtemelen (Başbakan) Erdoğan'ın giderek şahinleşen tutumunu güçlendirecek" yorumunu yaptı. PKK saldırılarının "zamanlanmasının sembolik gibi gözüktüğü"nü belirten dergi, saldırıların, TBMM'de Kürt milletvekillerinin dahil olmak üzere, yeni anayasa konusunun görüşülecek toplantıya denk düştüğünü kaydetti.
'Son şiddet olaylarının bölgesel etkileri olabilir'
ABD'li dergi, "Son şiddet olaylarının, Türkiye içerisindeki kargaşayı körüklerken aynı zamanda bölgesel etkileri olabileceği"ni savunarak, "Arap Baharı"nın, siyasetin ne kadar kolay ulusal sınırları geçebildiğini anımsattığını belirtirken "Dünyanın devletsiz en büyük halkı" olarak nitelediği Kürtlerden sadece Irak'ta yaşayanların özerklikten yararlandığına işaret etti.
Başbakan Erdoğan'ın, PKK'nin taşeron olduğu yönündeki sözlerine de yer verildiği analizde Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin, Erdoğan'ın, bir zamanlar "yakın dostu" olan Suriye Devlet Başkanı Esad'ı eleştirmesinden sonra bozulduğuna dikkat çekti. İran ile ilişkilerin Ankara'nın NATO erken uyarı sistemine onay vermesinin ardından soğuduğunu savunan dergi, şiddetteki tırmanmadaki diğer bir faktörü olarak da ABD'nin bu yılın sonunda Irak'tan çekilecek olmasını gösterdi.
'90'lı yıllardaki kirli savaşın yara izleri hiç bir zaman silinmedi'
Time, Türkiye'nin Iraklı Kürtlerle Kuzey Irak'taki PKK kamplarının boşaltılmaya başlanması yönündeki bir mutabakata vardığını da kaydettiği analizde "Türkiye, 90'lı yılları taktikleri arasında cinayetler, zorunlu köy boşaltmaları, işkence vesaire yer aldığı 'kirli bir savaş'ta PKK'yı yok etmeye çalışarak geçirdi" ifadelerine yer verdikten sonra bu dönemin Abdullah Öcalan'ın yakalanmasıyla sona erdiğini, "Ancak hem Türkler, hem de Kürtler için yara izleri hiçbir zaman silinmedi. Türkiye'nin Batısındaki kentlerine göç eden binlerce Kürt, orantısız yoksulluk ve marjinalleşme yaşıyor" diye yazdı.
Dergi şöyle devam etti: "Yaşadığı aksiliklere rağmen PKK hiçbir zaman dağılmadı. Ve Kürtlerin, daha büyük kültürel haklar ve özerklik talepleri arttı. Yenilenmiş bir isyan ve isyan karşıtı dinamiği, aralarındaki gerilimlerin artan Kürt ile Türkleri daha fazla kutuplaştıracak."
Analizde Türk hükümetinin Kürtlere açılımının adeta durduğu, son iki yılda PKK'yi destekleme suçlamasıyla 3 bin kadar Kürtün tutuklandığı, PKK'nın de son dönemde saldırılarını artırdığı belirtilerek "İki taraf daha sertleşirken, barış olasılığı azalıyor. Bu haftanın gelişmeleri, birçok kişinin 90'lı yılların başlarındaki karanlık günlerin dönmesinden kaygılanmasına neden oldu" sözleri eklendi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması