İkinci el araçta ''kilometre düşürme''ye dikkat
Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hasan Kahyaoğlu, ikinci el araç satışlarında belli kontrol mekanizması olmadığı için herkes tarafından rahatlıkla ikinci el araç alım satımı yapıldığına dikkati çekerek, ''Kilometre düşürme olayının çok sık yaşanması üzerine Federasyon olarak İçişleri Bakanlığına bu konuda çalışma yapılması talebinde bulunduk'' dedi.
Kahyaoğlu, ikinci el araç satışlarının kontrolsüz olarak herkes tarafından yapıldığını belirterek, ''İkinci el araç satışlarında belli kontrol mekanizması olmadığı için herkes ikinci el araç alım satımı yapıyor. Bu durum da bazı dolandırıcılık olaylarına davetiye çıkarıyor. Çünkü herkes iyi niyetli değil'' dedi.
İkinci el araçların satışında yapılan kilometre düşürme, pert kaydını değiştirme ve kapora yöntemiyle dolandırıcılık yöntemlerinden en yaygın olarak kullanılanının kilometre düşürme olduğunu ifade eden Kahyaoğlu, nitelikli dolandırıcılık suçu olan kilometre düşürmenin bazı kişiler tarafından 50 liraya yapıldığını söyledi.
Kahyaoğlu, ''İkinci el araç alan kişi, aracı test merkezlerine götürüp motor ve kaportasına baktırıyor. Bu raporlar tabii ki önemli ama mutlaka bir servise gidip aracın gerçek kilometresinin öğrenilmesi lazım'' diye konuştu.
Aldığı aracın kilometresinin düşürüldüğünü satım işlemi sonrasında öğrenen kişilerin genellikle bu durumu sineye çektiklerini aktaran Kahyaoğlu, ''Halbuki bu nitelikli dolandırıcılık. Bu durumla karşılaşan kişiler, ya aracı iade etsinler ya da mahkemeye başvursunlar'' dedi.
Kilometre düşürme olayının çok sık yaşanması üzerine Federasyon olarak İçişleri Bakanlığına bu konuda çalışma yapılması talebinde bulunduklarını belirten Kahyaoğlu, ''Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Daire Başkanlığı ikinci el araçların satışları sırasında araçların gerçek kilometrelerinin bir belgeyle ortaya konulması için çalışma yapmalarını istiyoruz. Ancak yapılacak böyle bir çalışmayla kilometre düşürme ile yapılan dolandırıcılığın önüne geçektir'' diye konuştu.
2 ila 7 yıl arasında hapis cezasının söz konusu
Yetkili otomobil servis sahibi Mustafa Akpınar da yapılan bazı testlerin ardından bir otomobilin kilometresinin düşürülüp düşürülmediğinin kolaylıkla anlaşılabildiğini vurgulayarak, satıcıların bu yola satmakta zorlandıkları otomobilleri cazip kılmak için başvurduğunu dile getirdi.
Avukat Çiğdem Erman ise ticari bir faaliyet kapsamında yapılan dolandırıcılıkların ''nitelikli dolandırıcılık'' kapsamında değerlendirdiğini belirterek, ikinci el otomobilleri kilometrelerinin düşürülmesinin de bu kapsamda değerlendirildiğini söyledi.
Türk Ceza Kanunu'na göre dolandırıcılığın 1 ila 5 yıl arasında hapis cezası gerektirirken, nitelikli dolandırıcılık için 2 ila 7 yıl arasında hapis cezasının söz konusu olduğunu aktaran Erman, aldıkları otomobillerin kilometresi düşürülen vatandaşlara vakit kaybetmeden savcılığa suç duyurusunda bulunmaları gerektiği önerisinde bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza