İkincilik Türkiye'nin
Türkiye'nin 2012 yılı insan hakları karnesi yine kırıklarla dolu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) geçen yıl açılan davalarda Türkiye, Rusya'nın ardından yine ikinci oldu.
AİHM Türkiye hakkında yapılan 123 yargılamanın 117’sinde, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin en az bir maddesini ihlal ettiğine hükmetti. Yüksek mahkeme 3 davada Türkiye’yi suçlu bulmazken ihlal kararlarında ise ilk sırayı “yargılamanın uzunluğu” aldı.
AİHM, 2012 yılı raporunu dün Strasbourg’ta düzenlenen bir basın toplantısı ile açıkladı. Türkiye, Avrupa Konseyi’nin kurucu üyesi olmasına karşın, insan hakları konusunda bu yıl da diğer 45 ülkenin gerisinde kaldı.
Yüksek mahkemeye 2012 yılında 1093 başvuru yapıldı. İnsan hakları ihlallerinde ilk sırayı yine Rusya aldı. Rusya aleyhine AİHM’de açılan dava sayısı 28 bin 593 oldu. İkinci sırada yer alan Türkiye’nin aleyhine dava açmak için AİHM’e yapılan toplam başvuru sayısı 2012 sonunda 16 bin 879’a ulaştı. Bu rakam, yüksek mahkemeye yapılan toplam başvuru sayısının yüzde 13.2’sini oluşturdu.
Rapora göre AİHM’de Türkiye hakkında yapılan 123 yargılamanın 117’sinde, Türkiye’nin AİHS’nin en az bir maddesini ihlal ettiği kararına varıldı. Yüksek mahkeme sadece 3 davada Türkiye’yi suçlu bulmazken ihlal kararlarında ise ilk sırayı “yargılamanın uzunluğu” aldı. Geçen yıl ilk sırada “adil yargılama hakkının ihlal edilmesi” yer almıştı.
Yüksek mahkeme 51 davada, uzun yargılama nedeniyle, Türkiye’nin insan haklarını ihlal ettiğine hükmetti. 11 davada yaşama hakkının ihlal edildiğine karar verilirken 12 davada da etkili bir soruşturmanın yapılmamış olması nedeniyle ihlal kararına vardı. Türkiye hakkında bu kez işkenceden ihlal kararı verilmedi ancak Strasbourg mahkemesi insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele nedeniyle 18 davada Türkiye’nin insan haklarını ihlal ettiği kararına vardı.
AİHM, 37 davada özgürlük ve güvenlik hakkının, 9 davada adil yargılanma hakkının, 3 davada özel ve aile yaşamına saygı hakkının, 8 davada ifade özgürlüğü hakkının 23 davada mülkiyetin korunması hakkının ihlal edildiğine hükmetti. AİHM, bir davada ise ayrımcılık nedeniyle AİHS’nin ihlal edildiği kararına vardı.
AİHM, 2011 yılında Türkiye hakkında 174 davada karar açıklamış, bu kararların 159’unda AİHS’nin en az bir maddesinin ihlal edildiğine hükmetmişti. Türkiye AİHM’de 2011 yılında en çok adil yargılanma hakkının ihlalinden hüküm giymişti.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama