"İleri soygun teknikleri"
Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Yardımcısı Ali Çetin, ''bankaların, munzam karşılıkların artırılması ile ilgili gelen yükü, tüketicinin sırtına komisyon ve masraf olarak bindirdiğini'' öne sürdü.
Ali Çetin, yaptığı yazılı açıklamada, Merkez Bankasının mevduat munzam karşılık oranlarını artırırken, tuttuğu karşılıklar için faizi de sıfırladığını hatırlattı. Bu kararların açıklanmasından sonra TÜDEF olarak yaptıkları açıklamada, ''bankaların bunun bedelini tüketiciye ödeteceği'' öngörüsünde bulunduklarını belirten Çetin, bankaların 2011 ilk çeyreğinde ilişkin rakamların bu öngörünün gerçekleştiğini gösterdiğine işaret etti.
Ali Çetin, verilere göre, Ocak-Nisan dönemi itibariyle bankaların, ''kart aidatı, hesap işletim ücreti, havale masrafı vb. bankacılık hizmet gelirleri ile tüketici kredilerinden aldıkları ücret ve komisyonların'' geçen yıla göre 500 milyon lira artarak yaklaşık 4 milyar liraya yükseldiğine dikkati çekti. Çetin, ''Yaklaşık 4 milyar lira tüketicinin cebinden çıkarak bankaların kasasına gitti'' değerlendirmesinde bulundu.
''Tüketicilerin bankalarca hudutsuz biçimde soyulduğunu'' savunan Çetin, bunda, tüketicilerin örgütsüz ve yeterince mücadele etmemesinin yanı sıra hükümetin izlediği ekonomik politikanın da etkili olduğunu öne sürerek, şöyle devam etti:
''Hükümet, bir yandan dolaylı vergileri artırarak, ücret ve maaş gelirlerini fiyat artışlarının altında tutarak tüketicileri yoksullaştırırken diğer yandan bankaları tüketicileri daha fazla soymaları için cesaretlendirmekte hatta munzam karşılık artışındaki kar kayıplarının telafisinde olduğu gibi yol göstermektedir.
BDDK verileri ile bankaların 2010 ile 2011 birinci çeyrek tablolarına bakıldığında, tüketicilerin bankalarca soyulmasında hiçbir hudut tanımadıkları açıkça ortaya çıkmaktadır. AKP'nin iktidar olduğu 2002 yılında bankalarca kredilerden alınan ücret ve komisyonlar ile bankacılık hizmet gelirleri 2 milyar lira civarında iken bu tutar 2007'de 10,5 milyar lira, 2010'da 14,5 milyar lira olmuştur. 2011 yılı ilk çeyreğinde, bir önceki yıla göre yüzde 13,3 oranında artarak 4 milyar liraya gelmiştir. Bu tutarın yılsonu itibari ile 16 milyar lira olması beklenmektedir.''
''İleri soygun teknikleri"
Bankaların toplam gelirleri ile tüketicilerden aldıkları hizmet gelirleri karşılaştırıldığında, tüketicilerden alınan hizmet gelirlerinin tüm gelirler içindeki payının, 2002 yılında yüzde 6 iken, 2007 yılında yüzde 11,5, 2010 yılında ise yüzde 13,8 olduğunu kaydeden Çetin, şu değerlendirmede bulundu:
''Bu oranın 2011 yılı sonu itibari ile yüzde 14,5 olması beklenmektedir. Bankalar sadece tüketicilerden aldıkları masrafların yarısı ile tüm personel ve amortisman giderlerini karşılamaktadırlar. Yine de bu kadar soygunu bile yetersiz görerek tüketicilerden alınan hizmet gelirleri ile komisyonların artması gerektiğini söylemektedirler. Bu açıdan bazı bankalar, 'ileri demokrasiye' koşut 'ileri soygun tekniklerini' şimdiden geliştirmeye başlamışlardır. Kimi bankalar her bir hesaptan aldıkları yasadışı hesap işletim ücreti yetmezmiş gibi kendi hesabına para yatıran ya da hesabına başka bir bankadan havale gelen tüketiciden 'komisyon' adı altında haraç almaya başlamışlardır.''
TÜDEF Genel Başkan Yardımcısı Çetin, ''bu soygunların sınırlandırılması'' için acilen içinde tüketici temsilcilerinin de bulunduğu bir ''Finans Hizmetleri Danışma Kurulu'' oluşturulmasını, bankaların tüketicilerden aldıkları hizmet ücretinin bu komisyonca belirlenmesini istedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi