İlginç zamanlama

MİT, İlhan Selçuk ve Ahmet Taner Kışlalı'nın da arasında bulunduğu bir grup gazeteciyle ilgili 18 Eylül 1999'da MGK'ye bilgi notu gönderdi. Kışlalı, 21 Ekim'de katledildi.

Yayınlanma: 10.06.2013 - 06:57
Abone Ol google-news

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT); 57. Hükümet döneminde yapılan Milli Güvenlik Toplantısı için (MGK) Cumhuriyet Gazetesi başyazarı İlhan Selçuk ile katledilen Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ahmet Taner Kışlalı’nın arasında bulunduğu bazı gazeteciler ilgili “bilgi notu” hazırladığı ortaya çıktı. MİT, bu bilgi notlarını 18 Eylül 1999’da MGK’ye gönderdi. 28 Şubat iddianamesinde başlıklar halinde sıralanan bilgi notlarının içeriği ise davanın eklerinde yer alıyor. Ancak ekler, henüz avukatlarla paylaşılmadığı için bilgi notlarının içeriği bilinmiyor. Ahmet Taner Kışlalı, bilgi notundan çok kısa süre sonra Ankara’da 21 Ekim 1999’da uğradığı bombalı saldırı sonucu katledildi.

1309 sayfalık 28 Şubat iddianamesinde çoğunluğu irtica ile mücadele konusunu işleyen “MİT’ten gönderilen belgeler” yer aldı.

94 adet belge, konu başlıkları halinde iddianamede anlatılırken içeriklerine girilmedi. Belgelerin tarihi, yalnızca 28 Şubat dönemini değil, sonrasını da kapsadı. MİT-Genelkurmay-MGK arasında yapılan bilgi alışverişini kapsayan yazıların arasında gazetecileri konu alanlar da bulunuyor.

 

10 sayfalık bilgi notu

İddianameye göre MİT, 27 Ocak 1997 tarihinde TSK ile ilgili haberlere yer veren gazetecilerin telefon numaralarını 10 sayfa halinde Genelkurmay’a gönderdi. MİT İstihbarat Başkanı K.G. de gazetecilerle ilgili 22 Ocak 1998 tarihli bir yazı hazırladı Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’na gönderdi.

6 sayfalık yazıda; Star gazetesi ile yazarlar Fatih Çekirge, Erdal Sağlam, Cafer Yarkent, Orhan Olcay, Recai Zeyrek, Yılmaz Özdil, Gürkan Zengin, Nazmi Bilgin, Mehmet Ümit Turpçu, Zafer Yusuf Gedik, Saygı Öztürk, Halil Sezai Şengün hakkında bilgi notu yer aldı.

Gazetecilerle ilgili bir başka bilgi notu ise 13 Ocak 1997 tarihli. MİT tarafından MGK Genel Sekreterliği’ne gönderilen 10 sayfalık bilgi notunda gazeteciler Cemal Değer, Yusuf Timuçin Mert, Kurtul Altuğ, Hulki Cevizoğlu, Ergin Konuksever, Müşerref Hekimoğlu, İsmail Karahan, Deniz Banoğlu’na ilişkin bilgiler verildi.

İddianameye, dönemin MİT İstihbarat Başkanı imzalı ve 18 Ekim 1999 tarihli MGK Genel Sekreterliği’ne gönderilen bilgi notu da girdi.

Aralarında kaybettiğimiz Cumhuriyet Gazetesi yazarları İlhan Selçuk ve Ahmet Taner Kışlalı ile Taha Akyol, Hasan Cemal Kaya, Fatih Altaylı, Ferai Tınç, Gülay Göktürk, Murat Birsel, Mehmet Barlas, Necati Doğru, Mehmet Murat Kadri Belge, İsmet Berkan, Mim Kemal Öke, Veysel Gani, Hasan Ünal, Ahmet Selim hakkındaki bilgi notu 24 sayfadan oluşuyor. MİT’in bu yazısı MGK’nin 23 Temmuz 1997’deki isteği üzerine hazırlandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler