İlhan Usmanbaş'ın eseri seslendirildi

Çağdaş klasik müziğin yaşayan ünlü bestecilerinden Prof.İlhan Usmanbaş'ın, İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilen eseri "Konçerto" nun dünya prömiyeri, dün akşam Aya İrini Müzesi'ndeki 'Yola Çıkanlar/Yoldan Çıkanlar' başlıklı konserde Cem Mansur yönetimindeki Akbank Oda Orkestrası tarafından seslendirildi. Sanatçıları sahnede tebrik eden Usmanbaş dakikalarca hayranlıkla alkışlandı.

İlhan Usmanbaş'ın eseri seslendirildi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.06.2011 - 17:41

Konserde, Beethoven’ın tüm eserlerini kaydeden, geleneksel yorumun ustalarından Stephen Kovacevich’te Beethoven'ın 4.Piyano Konçertosu'nu çaldı. Çok güzel bir geleneği sürdüren Kovacevich yükselen alkışlara gene Beethoven'dan bisle yanıt verdi. Orkestra, Usmanbaş ve Beethoven'ın eserlerinin ardından Liszt ve J.Corigliano ile tamamladığı konseri Gürcü besteci  Azarashvili'den bisle noktaladı. 

İkinci kuşak Türk bestecileri arasında ileri teknikleri kullanmasıyla ön plana çıkan, yenilikçi ve ilerici yaklaşımının yanında yeni sanatçıların yetişmesi için gösterdiği örnek çaba ve ürettiği değerli kuramsal yayınları dolayısıyla 32. İstanbul Müzik Festivali’nde “Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün sahibi olmuş olan İlhan Usmanbaş'ın  "Konçerto" adlı bu eseriyle İKSV bir ilki başlattı. Festival bu yıldan itibaren Türkiye’den ve yurtdışından bestecilere eser siparişi vererek çağdaş klasik müzik repertuarına katkıyı sürdürecek.  

Akbank Sanat işbirliğiyle düzenlenen konser öncesinde “Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında, Aya İrini Müzesi İç Avlu’da  şef Cem Mansur, İlhan Usmanbaş ile "Konçerto" ve müziğimizin dünü bugünü üzerine ilgiyle izlenen bir söyleşi gerçekleştirdi. Usmanbaş, 50'lerden itibaren edebiyatta müzikte modernizm hareketiyle ilk defa ilişki kurmaya çalıştıklarını anlatırken; "O güne kadar karşılıklı alış veriş olmamasıyla çok şeyler kaybedildi. İzlemenin, ulaşmanın çok zor olduğu 50'lerde dünyayla paralel çizgilerde yürümeye başladık. Karşılıklı en basit aletlerle elimizdeki kayıtları, notaları birbirimize ulaştırdık. Yakın zamanda herşey daha kolay ama Türkiye sanatçısı için o kadar kolay da değil, bizde pek çok şey resmiyete dayanıyor. Maddi gücümüz yok. Yaşayan bestecilerle karşılaşmak istiyoruz ama henüz o kadar büyük bir içiçeliğimiz yok" dedi. Ne yazık ki sürdürülmeyen Sabancı Üniversitesi konserlerin de olduğu gibi gençlerle üniversite kampüslerinde bir araya gelmenin önemine de dikkat çeken Usmanbaş; "Bizim yuvalarımız artık üniversitelerimiz oldu. Benim Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'yle yakınlığım var. Genç bestecilerimiz, sanatçılarımızla, dinleyimizle olan  bu ilişkinin çok sağlıklı ve yakın olduğunu düşünüyorum. Dışarda çok büyük kampüslerde bu yapılıyor" diyerek geleceğe işaret etti. Her türlü güçlüğe rağmen onu bugüne getiren yolu; "Öyle gözüküyor ki başkasının zoruyla olandan, bir insanın bilinç içinde kendini yetiştirmesi, eksiklerini tamamlaması daha kalıcı bir şey kazandırıyor" sözleriyle özetledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler