İlk işiniz sigaradan kurtulmak

Türkiye’de yaklaşık 5 milyon kişinin Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerin yüzde 90’ı ise hasta olduğunun farkında değil.

İlk işiniz sigaradan kurtulmak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.11.2016 - 20:52

KOAH, dünyada yaklaşık 210 milyon insanı etkiliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre 2030 itibarıyla KOAH’ın dünya üzerinde üçüncü en yaygın ölüm nedeni olması bekleniyor. Belirtilerin farklı solunum yolu hastalıklarıyla da örtüşmesi ve toplum arasında yaşlılığa atfedilen belirtilerle karıştırılması, KOAH’a ilişkin erken tanıyı zorlaştırıyor.

‘Bilerek nefes alın’

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) KOAH Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Can Öztürk, 10 KOAH’lı hastadan yalnızca birinin hastaneye veya doktora başvurduğunu belirterek “Tüm dünyada bu oran yaklaşık 4 hastadan 1’i şeklinde. Ama bizim ülkemiz açısından baktığımız zaman gerçekten insanlar bu hastalıkla beraber yaşadıklarının farkına varmıyorlar” dedi.

Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece de sigaranın bırakılmasının KOAH gelişme riskini azaltan ve hastalığın ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişim olduğunu anlattı. Ece “KOAH için kullanılan ilaçlar sadece hastaların nefes darlığı şikâyetlerini azaltmak için kullanılır. Bu nedenle KOAH tedavisinin temelini sigarayı bırakmak oluşturur” dedi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Banu Altoparlak da tedavi edilmeyen astımın KOAH’a dönüşebileceğine dikkat çekti.

BELİRTİLER

Öksürük, nefes darlığ

Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH), hava yollarını daraltan, solunumu güçleştiren bir hastalık. Öksürük, balgam ve nefes darlığı gibi belirtileri olan hastalığın en önemli nedeni sigara. Hastalığın oluşumunda, tütün kullanımı, pasif sigara içiciliği, hava kirliliği, biyomas (odun, tezek, vb. yakıt) kullanımına bağlı iç ortam hava kirlilik, mesleki toz ve kimyasallar ile genetik faktörler gibi nedenler bulunuyor.

Solunum testiyle tanı

Öksürük, balgam çıkarma, özellikle de nefes darlığı olan hastalarda yapılan solunum fonksiyon testi ile tanı konulur ve hastalığın şiddeti belirlenir. KOAH hafif, orta, ağır ve çok ağır olmak üzere 4 evrede incelenir. Çok ağır evrede kalp yetmezliği meydana gelebilir ve ayaklarda su toplama (ödem) başlar. Kalp yetmezliği gelişen hastalarda hastalığın ileri dönemlerinde nefes darlığı çok şiddetlenir ve hastalar evden dışarı çıkamaz hale gelir. Bu dönemdeki hastalar artık günün yarısından çoğunda oksijen makinesine bağlı kalırlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler