"İlk Kadın Mitingi"nin 90. yıl dönümü

''İlk Türk Kadın Mitingi''nin 90. yıl dönümü, 10 Aralık Kadın Platformu Derneği tarafından Kastamonu'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Yayınlanma: 10.12.2009 - 11:25
Abone Ol google-news

Kutlamalar çerçevesinde, 10 Aralık Kadın Platformu Derneği ve Kastamonu Üniversitesi tarafından ortaklaşa organize edilen yürüyüş programına yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Yürüyüş programına Kastamonulu kadınlar da destek verdi.

Korteje katılan ve çoğunluğu Kastamonu Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu grup ise yürüyüş sırasında, sloganlar atarak, 10. yıl marşını söyledi. Yürüyüş, Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı'na çelenk konulmasıyla son buldu.

Törende konuşma yapan 10 Aralık Kadın Platformu Başkanı Meral Dönmez, 10 Aralık 1919'da Kız Öğretmen Okulu bahçesinde 3 binden fazla kadının toplanarak, yapılan haksızları ve şiddeti sert bir dille kınadıklarını ifade ederek, şunları söyledi:
''Miting tertip heyeti başkanı Zekiye hanım kanımızın rengiyle başımızda dalgalanan matemlere büründüğünü ve binlerce evladımızın şehit verildiğini ve kundaktaki yavrumuzun da süngüden geçirildiğini söylemiştir. Konuşmasının devamında haksızlıklara boyun eğmeyeceklerini ve düşmanlara seslenmiş hakkımızı teslim etmezlerse evlatlarımızın kanlarına kendi kanımızı da karıştırarak istiklalimiz için şahadetle öleceğiz demiştir.

Mitingde alınan karar gereği Amerika Birleşik Devletleri Başkanı, Fransa Devlet başkanı eşlerine telgraflar çekilmiş ve vahşetler kınanmıştır. Ayrıca padişah ve sadrazama da telgraf çekilmiştir. Türk kadının ölümü göze aldığını dünyaya haykırmışlardır. Bu olayın 90. yılını kutlarken, tüm şehit ve isimsiz kadın kahramanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.''

10 Aralık Kadın Platformu Derneği üyeleri daha sonra, Kastamonu Üniversitesi ve AKP Kadın Kolları Başkanlığı temsilcileri Vali Mustafa Kara ve Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu'nu makamında ziyaret etti.

Etkinlikler kapsamında konferanslar düzenlenecek, TRT Türk Sanat Müziği Korosu ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Halk Dansları Topluluğu gösteri yapacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler