İlk ve ortaöğretimde felsefe eğitimi

UNESCO Türkiye Milli Komitesi ve UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Felsefe İhtisas Komitesi tarafından düzenlenen, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Felsefe Kurumu(TFK)'nun destek verdiği 'İlk ve Ortaöğretimde Felsefe Eğitimi Çalıştay'ı bugün Ankara Başkent Öğretmenevi'nde başladı.

İlk ve ortaöğretimde felsefe eğitimi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.09.2011 - 13:28

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in katılmadığı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın kutlama mesajı gönderdiği  Çalıştay’a Komisyonun önceki Başkanı, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz,  TFK Başkanı İoanna Kuçuradi, MEB Okulöncesi Eğitimi Genel Müdürü Funda Kocabıyık, MEB Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürü Ömer Balıbey, Yükseköğretim Kurulu Yürütme Kurulu Üyesi Muhittin Şimşek, düzenleme kurulu başkanı Harun Tepe, aralarında Betül Çotuksöken, H. Haluk Erdem, Taşkıner Ketenci, Sevgi İyi’nin de bulunduğu öğretim üyeleri, Türkiye Felsefe Kurumu Çocuklar İçin Felsefe Birimi Başkanı Nuran Direk ile lise felsefe öğretmenleri, kütüphaneciler ve Pan, Metis’in de aralarında bulunduğu yayıncılar katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Kuçuradi felsefe dersini bütün liselere zorunlu ders olarak koyan MEB’in TFK’nİn önerilerini ciddiye aldığını gösterdiğini ancak önerileri uygularken işi fikri verenlere değil, bu konuda yeterince kafa yormayanlara yaptırarak havanda su dövdüğünü söyledi. Kuçuradi; “Felsefe eğitimi çok önemli, ama amacını gerçekleştirme umudunu veren bir şekilde yapılırsa. 45 dakikalık seçmeli, içi belirsiz bir “ Düşünme eğitimi” dersiyle pek mesafe alabileceğimiz düşünülemez.” dedi.

29-30 Eylül’de 8 ayrı oturumda gerçekleşen şimdiye kadar bu alanda yapılan proje ve girişimlerinde özetlendiği, çok yetersiz olduğunun vurgulandığı Çalıştay; “İlköğretimde Felsefe”, “Çocuklar ve Felsefe” , “Çocuklar için Telif ve Çeviri Felsefe Kitapları”, “Ortaöğretimde Felsefe”, “Felsefe Dersi Programı”, “Öğretmen Eğitimi”,”Felsefe Ders Kitapları” başlıkları altında felsefe eğitimini irdeledi. Düşünme eğitimi ile felsefe eğitimi koşutluğunda fikir birliğine varan katılımcılar çocukların erken yaşta bu eğitimi almalarının ciddi bir gereksinim olduğunu kabul ettiler. Kuçuradi; “Bunun içinde ilk adımda iyi bir program hazırlanması, bu bağlamda öğretmen ve materyallerin hazırlanması gerekiyor” dedi.

Fotoğraf: Zeynep Altay


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon