"İnançlara, saygılı ve hoşgörülü olduğumuzun mesajını verdik"
Trabzon Valisi Recep Kızılcık, Trabzon'daki Sümela Manastırı ve Van'daki Akdamar Kilisesi'nde yapılan ayinlerke ilgili düşüncelerini ifade etti.
Kızılcık, Trabzon'daki Sümela Manastırı ve Van'daki Akdamar Kilisesi'nde yapılan ayinlere ilişkin, ''Son dönemlerde, daha fazla kendine güvenen Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletinin, tüm inanışlara, renklere, düşüncelere hoşgörü ile yaklaştığının özellikle Sümela ve Akdamar'daki etkinliklerin bizim geçmişten gelen kültürümüzün bir parçası olduğunun mesajını verdik'' dedi.
Vali Kızılcık, Trabzon'un Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi'nde yer alan bir dağın eteğine kurulan tarihi Sümela Manastırı'nda Ortodoks Hristiyanlarca yapılan ayine değinerek, ayin sırasında Trabzon'daki turizmden, ticarete, kültürden siyasete, bürokrasinden yerel yönetime ve medyaya kadar tüm kesimlerin olumlu katkılarıyla çok güzel bir ev sahipliği yapıldığını söyledi.
Sümela Manastırı'ndaki ayinde güvenlik ve misafirperverlik anlamında hiçbir sorun ile karşılaşılmadığını vurgulayan Vali Kızılcık, ayin sonrası, ayin için kente gelen Fener Rum Patriği Barholomeos'un yanı sıra Rus ve Yunan konuklardan teşekkür mektupları aldığını anlattı.
''Trabzon'a her ay bin ortodoks turist gelecek''
Vali Kızılcık, Sümela Manastırı'ndaki ayine izin vererek inançlara saygılı ve hoşgörülü olduklarını gösterdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Biz Sümela etkinliğini gerçekleştirirken inançlara, renklere saygılı ve hoşgörülü olduğumuzun mesajını verirken aynı zamanda şehrimizin bundan ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda da istifade etmesini hedefledik, nitekim bunu da gerçekleştirdik. Her ne kadar 15 Ağustos'taki etkinlikte 2 bin 500 civarında misafir ağırlamış olsak da bunun etkileri yılın diğer günlerine de yayılmış durumda. Etkinlik sonrası tur operatörleriyle ile yaptığımız görüşmede ortalama her ay en az bin civarında Ortodoks misafiri buraya ziyaretçi getireceklerini söylediler, bunun artarak devam edeceğini düşünüyorum.'' dedi.
Vali Kızılcık, Sümela Manastırı'nda yılda bir kez ayine izin verilerek, çeşitli nedenlerle Doğu Karadeniz'e ve Trabzon'a gelmek isteyip de gelemeyen Ortodokslara kente gelip turistik faaliyetlerde bulunma imkanı sağladıklarını söyleyerek, ''Bunun ötesinde ticari bağların geliştirilmesine de bu etkinliğin son derece katkı sağladığını düşünüyorum. Bu çerçevede Rusya'dan gelen bir iş adamı Trabzon'da arayış içinde olduğunu ve çeşitli alanlarda işbirliği yapabileceğini ifade etti'' şeklinde konuştu.
''Yılın 12 ayına yayılacak katılım önemliİ''
Sümela Manastırı'nda gelecek yıl yapılacak ayine katılacak olan kişi sayısıyla ilgili şimdiden bir şey söylemenin mümkün olmadığını da belirten Vali Kızılcık, şöyle devam etti:
''Gelecek yıl Sümela'da yapılacak olan ayinle ilgili şuanda bir şey söylememiz mümkün değil ama bizim için 15 Ağustostaki katılımdan ziyade yılın 12 ayına yayılacak katılım önemlidir, zaten Sümela Manastırı'nın avlusunda etkinlik gerçekleştirildiği için ve oranın kapasitesi de 500 ve 600 kişi ile sınırlı olduğu için oraya daha fazla misafir almamız mümkün değil. Dolayısıyla illa o gün binlerce, yüz binlerce insanın ağırlanmasından ziyade bizim tercihimiz yılın 12 ayına, haftanın her gününe yayılan bir turistik faaliyet gerçekleştirmek.'' dedi.
''Barış ve kardeşlik içinde bir etkinlik"
Sümela Manastırı'nda, huzur, barış ve kardeşlik içinde bir etkinlik gerçekleştirilmesinden dolayı Trabzonlular başta olmak üzere Türk halkına teşekkür eden Trabzon Valisi Recep Kızılcık, bir başka soru üzerine, ''Sümela ve Akdamar'daki ayinlerde hiçbir aksaklık yaşanmadı'' diye konuştu. Vali Kızılcık, 15 Ağustosta Trabzon'daki Sümela Manastırı ile 20 Eylül'de Van'daki Van Gölü üzerinde yer alan bir adada bulunan Akdamar Kilisesi'nde Hristiyanlarca düzenlenen ayinlerde Türkiye'nin dünyaya verdiği mesajın ne olduğunun sorulması üzerine de şunları kaydetti:
''Son dönemlerde, daha fazla kendine güvenen Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milletinin, tüm inanışlara, renklere, düşüncelere hoşgörüyle yaklaştığının, özellikle Sümela ve Akdamar'daki etkinliklerin bizim geçmişten gelen kültürümüzün bir parçası olduğunun mesajını verdik, geçmişte nasıl buralara ihtimam gösterdiysek bugün de yarın da onu göstermemiz gerektiğinin mesajını verdik. Bunun hem ulusumuzda hem dünyada son derece de iyi okunduğunu ve iyi algılandığını söyleyebilirim'' şeklinde konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama