İnançları yok sayılıyor

Anadolu yakasındaki 30'a yakın cemevi temsilcisinin katıldığı çalıştayda, zorunlu din derslerinin apaçık bir zulme dönüştüğü belirtildi. Çalıştaydan çıkan sonuç rapor haline getirilecek.

Yayınlanma: 05.05.2013 - 07:59
Abone Ol google-news

CHP “İstanbul Anadolu Yakası Cemevleri Sorunları Çalıştayı”, Pendik’teki The Green Park Hotel’de gerçekleşti. Cemevleri ve Aleviler üzerindeki günlük sorunlar dün “İstanbul Anadolu Yakası Cemevleri Sorunları Çalıştayı”nda tartışıldı. Çalıştaya, Anadolu yakasındaki 30’a yakın cemevi temsilcisinin yanı sıra CHP İstanbul milletvekilleri Müslim Sarı, Osman Taney Korutürk, Celal Dinçer, Ayşe Eser Danışoğlu, Kadir Gökmen Öğüt ve CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı katıldı.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Müslim Sarı, AKP iktidarının Alevi yurttaşlara her daim yeni sorunlar çıkardığını belirterek, “Onların dedelik makamına, onların musahiplik makamına, onların cemevlerine, erkânlarına karışıyor. Utanmasalar yol önderlerini de atayacaklar” dedi.

‘AKP Aleviliği sorun olarak algılıyor’

Zorunlu din derslerinin zulme dönüştürüldüğüne dikkat çeken Sarı şöyle devam etti: “Bununla da kalınmamış, ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda din dersi soruları da sorularak Alevi çockların ya da gayrimüslim çocukların açıkça dezavanjılı bir duruma düşmelerine neden olunmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı ve Diyanet Vakfı bu ülkenin tüm yurttaşlarından toplanan vergilerle yalnızca bir inanca mensup yurttaşlara hizmet vermekte ve bundan rahatsızlık duymamaktadır. En büyük problem, hükümetin ve başbakanın Alevilerin sorunlarını görmek yerine Aleviliği bir inanç olarak sorun kabul etmesidir.”

Sarı, “Alevi yurttaşlarımızın inançlarına ilişkin gönül rahatlığıyla hizmet alabilmesi engellenmektedir. Cemevlerinde hizmetlerin etkili biçimde görülebilmesinin önündeki engelleri hep birlikte kaldırmanın yollarını bulmak için buradayız” diye konuştu.
Osman Taney Korutürk ise Alevi-Bektaşi inancının laikliğin teminatı olduğunu belirterek, Türkiye’de bütün inançların bir arada bulunması gerektiğinin altını çizdi. Celal Dinçer de “İnsanlar Alevi inancını tam olarak tanımıyor. Sorunlar da buradan kaynaklanıyor” dedi.

‘Çalıştay çözüm için çok önemli’

Ayşe Eser Danışoğlu Alevi yurttaşlara din ve vicdan özgürlükleri tanınmadıkça toplumsal barışı sağlamanın zorluğuna dikkat çekti. Oğuz Kaan Salıcı ise Alevilerin günlük sorunlarını anlama ve çözmek için bu çalıştayın büyük önem taşıdığını belirtti.
Konuşmaların ardından cemevleri üyeleri basına kapalı olarak yaşadıkları sıkıntıları milletvekillerine ve CHP’li yöneticilere aktardılar. Çalıştayda çıkan sonuç rapor haline getirilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler