İngiliz medyası mercek altında (10.02.2012)
İngiltere'deki yaklaşık 3 aydır devam eden "Leveson soruşturması" kapsamında medyanın önemli isimleri dinleniyor.
İngiltere'deki televizyon kanalları, gazeteler ve haber ajanslarının yöneticileri, yayıncılık denetleme kurumlarından üst düzey yetkililer, siyasetçiler, polisler ile telekulak skandalında mağdur olan ünlüler yaklaşık 3 aydır devam eden "Leveson soruşturması" çerçevesinde dinleniyor.
Ülkede geçen yıl medya patronu Rupert Murdoch'ın sahibi olduğu "News of the World" gazetesinin sansasyonel haber için aralarında siyasetçiler, sanatçılar, kraliyet ailesi ile ölen İngiliz askerlerinin yakınlarının da bulunduğu birçok kişinin telefonlarını yasa dışı olarak dinlediğinin ortaya çıkması, tartışmalara neden olmuştu.
Murdoch, İngiliz parlamentosunda skandala ilişkin ifade vermiş ve 168 yıllık "News of the World" gazetesini kapatmak zorunda kalmıştı.
Skandalın ardından İngiltere Başbakanı David Cameron, basın ve polisin telekulak skandalındaki rolüyle ilgili iki bölümlü soruşturma başlatılmasını istemişti. Bu çerçevede Yargıç Brian Henry Leveson başkanlığında 6 kişilik soruşturma heyeti oluşturulmuş ve heyet soruşturmasına geçen yıl Kasım ayında başlamıştı.
Heyette, insan hakları grubu Liberty'nin direktörü Shami Chakrabarti, Daily Telegraph gazetesinin eski editörü George Jones, Financial Times gazetesinin eski yönetim kurulu başkanı Sir David Bell, Channel 4 kanalının eski siyaset editörü Elinor Goodman, yayıncılık denetleme kurumu Ofcom'un eski başkanı Lord David Currie ve Batı Midlands eski emniyet müdürü Sir Paul Scott-Lee yer alıyor.
Yaklaşık 3 aydır devam eden soruşturma çerçevesinde şimdiye kadar dinlenen kişiler arasında BBC Genel Müdürü Mark Thompson, Guardian gazetesinin editörü Alan Rusbridger, Hello, OK gibi magazin dergilerinin editörleri, Hugh Grant, Sienna Miller, JK Rowling gibi ünlüler de bulunuyor.
Yeni düzenlemeler bekleniyor
Basının polis ve siyasetçilerle ilişkisinin masaya yatırıldığı soruşturmanın sonunda, heyetin, ülkede basın düzenlemeleri ve yönetimiyle ilgili çeşitli önerilerde bulunması bekleniyor.
Kingston Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Dr. Aybige Yılmaz, soruşturmanın bitiminde yayımlanacak önerilerin önemine dikkati çekerek, bunların İngiltere'de basının çalışma şekli ve işleyişiyle ilgili büyük değişikliklere neden olabileceğini söyledi.
Soruşturma raporunun ülkedeki iftiralı yayına ilişkin yasaları değiştirebileceğini ve bu yasanın yaptırımlarının sıkılaşabileceğini ifade eden Yılmaz, "Murdoch'ın 'sansasyonel gazetecilik' anlayışının sonucu olan bu soruşturma, yıllardır birçok İngiliz gazetecinin övündüğü basın özgürlüğüne zarar verebilir" dedi.
Soruşturmanın sonunda, öz denetim yoluyla, yani kuralların bizzat medya sektörü tarafından geliştirilmesiyle işleyen İngiliz basınında, bu kontrol mekanizmasının değişebileceği ya da katılaşabileceği kaydediliyor. Ülkede basınla ilgili şikayetler ise Basın Şikayetleri Komisyonuna (PCC) yapılıyor.
Leveson soruşturmasının bu yıl içinde sonuçlanması ve soruşturma heyetinin bir rapor yayımlaması bekleniyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Çiçekçiyi yumrukla öldürmüştü: İstenen ceza belli oldu