İngiliz medyası mercek altında (26.04.2012)
İngiltere'de medya patronu Rupert Murdoch ve oğlu James Murdoch'ın Leveson soruşturmasında yeniden ifade vermesinin ardından İngiliz basınının polis ve siyasetçilerle ilişkisi bir kez daha gündeme geldi.
Medya patronu Rupert Murdoch'ın İngiltere'de sahibi olduğu "News of the World" gazetesinin sansasyonel haber için aralarında siyasetçi, sanatçı, kraliyet ailesi üyeleri ve ölen İngiliz askerlerinin yakınlarının da bulunduğu birçok kişinin telefonlarını yasa dışı olarak dinlediğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandal İngiltere'nin gündemini uzun süredir meşgul ediyor.
Skandalın ardından İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, basın ve polisin telekulak skandalındaki rolüyle ilgili iki bölümlü bir soruşturma başlatılmasını istemesi üzerine oluşturulan Yargıç Brian Henry Leveson başkanlığında 6 kişilik heyet, bu hafta baba-oğul Murdoch'ları bir kez daha dinledi.
Yargıç Leveson başkanlığındaki heyetin İngiliz basınının kamuoyu, polis ve siyasetçilerle ilişkisini incelediği soruşturmayı İngiliz basını da canlı yayınlarla yakından takip ediyor.
Telekulak skandalının mağdurları olan Hugh Grant, Sienna Miller gibi ünlü sanatçıların yanı sıra Harry Potter kitaplarının yazarı JK Rowling'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin dinlendiği soruşturmanın ardından heyetin, ülkedeki basın düzenlemeleri ve yönetimiyle ilgili çeşitli önerilerde bulunması bekleniyor.
Bazı basın organlarında yapılan yorumlarda, soruşturmadan çıkacak önerilerin, İngiltere genelinde basının çalışma şekli ve işleyişiyle ilgili büyük değişikliklere neden olabileceği belirtiliyor.
Thatcher, Blair, Brown ve Cameron
Soruşturma kapsamında verdiği "yeminli" ifadede eski Başbakanlarla ilişkilerinden bahseden ve onlarla ilgili düşüncelerini söyleyen Murdoch, Başbakanlardan "bir şey istemediği" konusunda ısrar etti.
1979 genel seçimlerinde sahibi olduğu Sun gazetesinin destek verdiği Margaret Thatcher'a hayran olduğunu gizlemeyen Murdoch, İşçi Partili eski Başbakan Tony Blair için ise "görüşmekten zevk aldığım bir dost" ifadelerini kullandı.
Blair'in ardından Başbakanlık koltuğuna oturan Gordon Brown'ın şirketlerine savaş açtığını savunan Murdoch, Brown'a "psikolojik dengesini yitirdi" sözleriyle ithamda bulundu.
Murdoch'ın sahibi olduğu İngiltere'nin en çok satan tabloid gazetelerinden Sun, 1979 seçimlerinde Muhafazakar Parti'ye, 1997 seçimlerinde ise İşçi Partisi'ne destek verdiğini açıklamıştı.
Murdoch, BSkyB ihalesini Başbakan David Cameron ile hiç konuşmadığını kaydetti.
Son istifa Bakan Hunt'ın danışmanından
Skandalın günlerce medyada işlenmesinin ardından Murdoch, 168 yıllık "News of the World" gazetesini kapatmak zorunda kalırken, İngiltere Kültür Bakanı Jeremy Hunt ile ilgili iddialar beraberinde istifayı da getirdi.
Hunt, Avustralyalı medya patronu Murdoch'ın BSkyB'nin tamamını satın almak için verdiği ihale teklifini desteklediği iddialarını reddederken, Hunt'ın danışmanı Adam Smith görevinden istifa etmek zorunda kaldı.
Babasının sahibi olduğu "News Corporation" şirketinin İngiltere'deki ayağı olan "News International" şirketinin yöneticiliğinden önceki ay istifa eden James Murdoch ise "yasa dışı telefon dinleme yönteminin uygulandığının belirtildiği e-postayı görmediğini" yineledi.
Rupert Murdoch geçen yıl, telekulak skandalının ardından yüzde 39'una sahip olduğu dijital uydu platformu BSkyB'nin tamamını satın alma girişiminden vazgeçmiş, ihale teklifini geri çekmek zorunda kalmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza