'İngiltere, Guantanamo'daki işkenceyi biliyordu'

Guardian gazetesi, İngiliz hükümetinin Guantanamo üssünde yapılan işkenceleri bilmesine rağmen, ABD'ye destek vererek, buraya vatandaşlarını sevk etmeye devam ettiğinin ortaya çıktığını yazdı.

Yayınlanma: 26.04.2011 - 12:24
Abone Ol google-news

WikiLeaks'in yayımladığı son belgelere dayandırılan haberde, Afganistan gibi ülkelerde yakalanan ve vatan hainliğiyle suçlanan İngiliz vatandaşlarının birçoğunun, işkence yapıldığının İngiliz hükümeti yetkililerince bilinmesine karşın Guantanamo üssüne sevk edildiği kaydedildi.

Bu bilginin, önceki İşçi Partisi hükümetinin "ABD'nin Guantanamo'da ne yaptığını anlamasının zaman aldığı" açıklamasıyla çeliştiğine dikkati çeken gazete, dönemin Dışişleri Bakanı Jack Straw'un terörle mücadele çerçevesinde vatan hainliğiyle suçlanan bazı İngiliz vatandaşlarının Guantanamo üssüne sevkinin "en iyi yol olacağını" ifade ettiği gizli bir telgraf yazdığını bildirdi.

Guardian ayrıca, üst düzey İngiliz istihbarat yetkililerinin de Amerikalı yetkililerin Afganistan'da yakalanan ve Guantanamo'da tutulan kişilere kötü davrandığını bildiğini aktardı.
 

"El Kaide militanı, MI6 muhabiri mi?"

Bu arada, Pakistan'da 2002 yılında bir otel ile iki kiliseyi bombaladığı iddia edilen El Kaide militanı Adil Hadi El Cezari Bin Hamlili'nin İngiliz dış istihbarat servisi MI6 için muhbirlik yaptığı ileri sürüldü. Guardian gazetesinin yine wikiLeaks belgelerine dayandırdığı haberinde, Hamlili'nin 2003 ile 2010 yılları arasında Guantanamo üssünde tutulduğu, geçen yıl ise memleketi Cezayir'e gönderildiği kaydedildi.

Gazete, Hamlili'nin wikiLeaks belgelerinde "El Kaide suikastçısı" olarak tanımlandığını, sorgulayan Amerikalı yetkililerin ise Hamlili'nin "İngiliz istihbaratçısı" olduğuna inandığını bildirdi. Daily Telegraph gazetesi de yine wikiLeaks belgelerine dayandırarak, "Londra'nın küresel terör ağının merkezi olduğunun" ve Londra'nın kuzeyinde bulunan Finsbury Parkı Camisinin "aşırıcılar için bir sığınak olduğunun" ortaya çıktığını yazdı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler