İngiltere'de, tahtın el değiştirilmesi konuşuluyor

İngiltere'de Kraliçe II. Elizabeth ile Başbakan Gordon Brown, tahtın el değiştirmesiyle ilgili kuralların değişmesi üzerinde görüşmeler yapıyorlar. Değişmesi söz konusu kurallar arasında, Kraliyet ailesinin kadınlarına eşit hakların verilmesi de bulunuyor.

Yayınlanma: 27.03.2009 - 10:32
Abone Ol google-news

İngiltere'de Kraliçe II. Elizabeth ile Başbakan Gordon Brown arasında tahtın el değiştirmesiyle ilgili kuralların değişmesi üzerinde görüşmelerin yapıldığı bildirildi.

İngiltere Başbakanlığı, değiştirilmesi gündemde olan kurallardan birinin de tahtın varislerinden birinin bir Katolikle evlenmesini engelleyen kural olduğunu açıkladı.

Başbakan Gordon Brown da görüşmeleri doğruladı ve Brezilya'da BBC'ye yaptığı açıklamada, 21. yüzyılda yaşamanın en önemli şartının bütün ayrımcılıkların yok edilmesi olduğunu söyledi. Başbakan Brown, tahtın el değiştirmesinde insanları varislerin arasında bulunmaktan alıkoyan kuralların varlığına işaret ederek, bunların mutlaka düzeltilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Bu arada BBC'nin konuyla ilgili anketinde de halkın tahtın el değiştirmesiyle ilgili kurallarda reform yapılmasını desteklediği ortaya çıktı. Anket sonuçlarına göre, halkın yüzde 89'u tahta çıkma konusunda Kraliyetin kadınlarına eşit haklar tanınmasını istiyor.

Halkın yüzde 81'i tahtın veliahtlarının bir Katolikle evlenmesine olanak tanınmasını destekliyor. Katılımcıların yüzde 76'sının da monarşinin varlığını sürdürmesinden yana olduğunu söylediği belirtildi.

Bu arada Liberal demokrat parti milletvekili Evan Harris de Avam Kamarası'na tahtın el değiştirmesinin şartlarını belirleyen ''benzersiz biçimde eşitlikten uzak ve ayrımcı'' kuralların değiştirilmesini öngören bir kanun tasarısı sundu.

İngiltere'de halen tahtın el değiştirmesiyle ilgili olarak 1701 yılında çıkartılan kurallar uygulanıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler