'İnkar Yasası' İngiliz basınında

İngiliz basını, Fransız Ulusal Meclisi'nde soykırımların inkarını cezalandıran yasa teklifinin kabul edilmesine ilişkin, "Türkiye'nin öfkeli tepkisi, benzeri olmayan bir düşüşe neden oldu", "Fransız kararı Türk misillemesini ateşledi", "Ankara ve Paris arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi", "Fransa boykotu kolay kolay göze alamaz" görüşlerine yer verdi.

Yayınlanma: 23.12.2011 - 12:28
Abone Ol google-news

İngiliz Guardian gazetesi, "Türkiye'nin Paris meclisindeki oylamaya öfkeli tepkisi, NATO müttefikleri arasındaki ilişkide benzeri olmayan bir düşüşe neden oldu" diye belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yaptırımları vurgulayan gazete, Türkiye'nin AB'ye girişine karşı olan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yönetiminde Paris ve Ankara arasındaki ilişkilerin zorda olduğunu savunarak, "Ancak NATO müttefikleri Suriye'deki isyan gibi kilit konularda bitlikte çalışıyorlar" dedi.

'Türkiye'de bu hafta 38 gazeteci tutuklandı'

Financial Times, "Fransız kararı Türk misillemesini ateşledi" başlıklı haberinde, Fransa Ulusal Meclisi "Ermeni soykırımının inkarını cezalandıran" yasayı kabul ettiği zaman Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerin "krizin içine atıldığını" yazdı.

Gazete ayrıca, KCK operasyonları kapsamında Türkiye'de bu hafta Ajans Türkiye'de France-Presse kameramanı dahil çoğu gazeteci en az 38 kişinin tutuklandığına dikkat çekti.

'Fransa geri adım atabilir'

Times gazetesi de, "Ankara ve Paris arasındaki ilişkiler kopma noktasına geldi" ifadesini kullanarak, Alain Juppe'nin kendilerine verdiği mülakatta girişimle arasına mesafe koymaya çalıştığını belirterek, Fransa'nın Türkiye'nin tepkisi karşısında geri adım atabileceği tahmininde bulundu.

BBC'nin yansıttığı haberde Times, "Meclis Başkanı teklifin Mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçiminden önce meclisin her iki kanadında da onaylanmasının pek olası olmadığını söyledi. Gerek Cumhurbaşkanı Sarkozy gerekse Sosyalist rakibi François Hollande kamuoyu önünde teklifi desteklemiş olsalar da, yorumcular son noktada geri adım atabileceklerini belirtiyor" dedi.

Gazete, "Le Monde, başyazısında Türkiye'nin Orta Doğu'da kilit bir müttefik ve Suriye konusunda stratejik ortak olduğunu belirterek, Fransa için 'Bugün Ankara'yı karşısına almak saçma olur' diye yazdı. Fransa altıncı büyük ithalat pazarında boykotu da kolay kolay göze alamaz" ifadesini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler