İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Raportörü Emma Sinclair Webb: Korku imparatorluğu yaratılmak isteniyor

Diyarbakır'da konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Raportörü Emma Sinclair Webb, bu dönemin özetinin “keyfilik” olduğunu söyledi. Webb “Gözaltılar, tutuklamalar, ihraçlar, yasaklar var ama özet olarak keyfilik diyebiliriz. Tamamen korku imparatorluğu yaratılmak isteniyor” dedi. 'Korku imparatorluğu yaratılmak isteniyor'

Yayınlanma: 11.12.2017 - 05:23
Abone Ol google-news

I·nsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında Diyarbakır’da I·nsan Hakları Dernegˆi (I·HD) Diyarbakır S¸ubesi, Tu¨rkiye I·nsan Hakları Vakfı (TI·HV) Diyarbakır Temsilciligˆi, Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası ve Hak I·nisiyatifi birlikteligˆinde “I·nsan Hakları Konulu Sempozyumu” du¨zenlendi. Sempozyumun, I·HD Diyarbakır S¸ube Bas¸kanı Raci Bilici’nin moderato¨rlu¨gˆu¨nu¨ yaptıgˆı ilk oturumunun bas¸lıgˆı “Son iki yıla genel bakıs¸” oldu. Bilici, insan hakları ihlallerinin, c¸o¨zu¨m su¨recinin sonlandırılmasıyla bas¸layan c¸atıs¸malı su¨rec¸te agˆırlas¸tıgˆını, OHAL’de c¸ok fazla artıs¸ go¨sterdigˆini so¨yledi.

“2017’de Tu¨rkiye’de I·nsan Hakları’nın durumu” konusunda bir konus¸ma yapan I·nsan Hakları I·zleme O¨rgu¨tu¨ (HRW) Tu¨rkiye Raporto¨ru¨ Emma Sinclair Webb ise “Bu do¨nemin o¨zeti keyifliktir. Go¨zaltılar, tutuklamalar, ihrac¸lar, yasaklar var ama o¨zet olarak keyfilik diyebiliriz. Tamamen korku imparatorlugˆu yaratılmak isteniyor” dedi. HDP Es¸ Genel Bas¸kanı Selahattin Demirtas¸’ın yargılandıgˆı davaya dikkat c¸eken Webb, “Demirtas¸’ın dosyasına bakıldıgˆı zaman u¨lkedeki durumu o¨zetleyebiliriz” diye konus¸tu.

İHD Çocuk Komisyon u¨yesi Rahşan Bataray Saman, OHAL ilanıyla birlikte işkence uygulamalarının sistematik bir şekilde artış gösterdiğini dile getirdi. İHD Diyarbakır Şubesi Cezaevi Komisyonu u¨yesi avukat Muhterem Su¨ren, çıplak aramaya karşı çıkan mahpusların, işkenceye uğradığını belirtti. TİHV Diyarbakır Temsilcisi avukat Barış Yavuz da işkencenin ciddi oranda artış gösterdiğini dile getirdi. HDP Sözcu¨su¨ Ayhan Bilgen de, “Devlet örgu¨tlu¨ toplumdan korkuyor. Bu nedenle partimize ve muhalefet partilerine baskı oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

‘AKP’li değilsek, teröristiz’

“İşimizi geri istiyoruz” eyleminin sembol isimlerinden Veli Saçılık ise “Benim varlığım Tu¨rkiye’de insan haklarının olmadığının kanıtıdır. Mahkeme su¨su¨ verilmiş tezgâhlarla bizi infaz etmeye çalışıyorlar. Bizim yaptığımız eylem değil, varlığımız suç. Ku¨rt’u¨z, Aleviyiz, onun için bize du¨şmanlar, AKP’li değilsek teröristiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler