İnsanı eşsiz kılan genler değil
Çeşitli insanların kalıtımındaki DNA sekanslarını karşılaştıran Amerikalı ve Alman bilim insanları, bir insanı eşsiz kılanın genlere değil genlerin ne şekilde ayarlandığına bağlı olduğunu buldu.
Protein üretimiyle ilgili bilgiler taşımayan DNA bölgeleri, genleri açıp kapatan proteinlerin bağlantı noktaları olarak görev görüyor. Bu tür DNA sekanslarında meydana gelen değişimler, proteinlerin tutunmasını zayıflatarak veya güçlendirerek komşu genlerin etkinliğini etkilemekte. Bu genetik farklılıklar bireysel hastalık yatkınlığını da açıklıyor (Science). Araştırmacı, ilk kez on insanın tamamen çözülmüş kalıtımındaki tüm DNA sekanslarını karşılaştırmış. İki insanın protein kotlayan genleri arasındaki fark sadece yüzde 0,025 olmasına karşın, kalıtımın yaklaşık olarak yüzde 98’ini oluşturan kodlamayan sekansları yüzde 1-4’lük fark oluşturmakta. Yeni sonuçlar, bu farklılıkların transkripsiyon faktörlerinin DNA’ya bağlanmasında etkili olduğunu gösteriyor.
Bu sonuçlar hastalık nedenlerinin araştırılmasında da önem taşımakta. Hastalıktan sorumlu genin aranması gibi, bundan sonra bireysel varyasyonların hastanın gen ayarı reaksiyonunu ne şekilde etkilediği de araştırılabilecek. Saptanan bazı değişken bağlantı noktaları mesela diyabet tip 2, lösemi ve şizofreni gibi hastalıklar için önem taşıyan genlerin yakınında yer alıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması