İnternet tatil kararını etkiliyor

Türkiye'de yurttaşlar, tatil araştırmasını daha çok internet üzerinden birçok siteyi dolaşıp, karşılaştırarak yapıyor ama krizin etkisiyle aramalarının başına ''ucuz'' kelimesini de ekliyor.

Yayınlanma: 04.08.2009 - 07:57
Abone Ol google-news

Türkiye'de tatil planı yapanlar gidilecek destinasyon, otel fiyatları, ulaşım imkanları gibi bilgileri internet üzerinden araştırıyor. Böylece hem vakitten kazanç sağlıyor hem de birçok alternatif arasında karşılaştırma yapılabiliyor. Avrupa Interaktif Reklamcılık Birliği'ne (EIAA) göre Avrupa'da tüm sektörler içerisinde en çok online satın alınan iki ürün, seyahat biletleri ve tatil.

Google Türkiye Turizm Sektörü Müdürü Ali Yılmaz, Nielsen'e yaptırdıkları araştırma sonucunda bu yıl küresel krizin etkisiyle internetten tatil aramalarında düşüş olmadığını, ancak ekonomik kriz nedeniyle aramaların başına ''ucuz'' kelimesinin eklendiğini söyledi.

Türkiye'de internette en çok satın alınan ürünlerin uçak bileti, paket tur, otel rezervasyonu ve otobüs bileti gibi turizmle ilgili ürünler olduğuna dikkat çeken Yılmaz, turizm ürünleri içinde de en fazla uçak biletinin online satın alındığını bildirdi.

Yılmaz, turizm sektöründeki ürünlerin yüzde 20'sinin internet üzerinden satın alındığına dikkati çekerek, ''İnternet kullananların yüzde 80'i turizmle ilgili şeyleri arama motorlarında arıyor, bunların da yüzde 99'u Google'ı kullanıyor. 26,5 milyon internet kullanıcı olduğu dikkate alındığında bu ciddi bir rakam anlamına geliyor'' dedi.


Acenteler hâlâ önde

Benzer tablo diğer ülkeler için de geçerli. Örneğin, 2008'de ABD'de turizm pazarı 390 milyar dolara yaklaşırken, bu harcamaların yüzde 35'i internet üzerinden gerçekleşti. İnternetten online harcamaların yüzde 56'sı havayolu, yüzde 32'si otel ve yüzde 7,7'si de araba kiralama sektörü için yapıldı.

Aynı yıl Avrupa turizm pazarı 260 milyar Avro olarak gerçekleşirken, bunun yüzde 23'ünü internet satışları oluşturdu. Bu harcamaların yüzde 55'i havayolu, yüzde 20'si otel, yüzde 13'ü paket tur, yüzde 8'i demiryolu ve yüzde 4'ü de araba kiralama sektöründe yapıldı.

Ancak, tatil aramalarında internet önde olmasına rağmen, yurttaşlar hâlâ rezervasyonlar için öncelikle seyahat acentelerini tercih ediyor.

Turizm Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TUYED) AR-GE birimince hazırlanan çalışmada, tatilcilerin tur satın almak için hala daha çok seyahat acentelerine gitmeye devam ettiği ortaya çıktı. Ancak seyahat acentelerini kullananların bile ön araştırmayı internetten yaptığı görülen araştırmada, tatilcilerin araştırmaları için değişik kanalları kullandığı fark edildi.
 

Türkler yılda 1 kez tatile gidiyor

Öte yandan, Google Türkiye'nin araştırması Türkiye'deki tatil tercihlerini de ortaya çıkardı. Buna göre, Türkler genellikle yılda bir kere tatile gidiyor ve en çok yaz sezonunda tatil yapıyor. Tatilde ulaşım için en fazla şehirler arası otobüsler kullanılıyor.

Türkler, tatil araştırmasında daha çok arama motorlarını kullanıyor ve internet kullanıcılarının yaklaşık yarısı tatil planı yaparken 3-5 farklı alternatif siteyi ziyaret ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler