İnternette demokrasi mücadelesi

Yakın gelecekte demokrasi ve insan hakları mücadelesinin, internette ve hatta internet özgürlüğü için verileceğini söyleyen Mithat Bereket, "Yeni Medya"nın, gençlerin kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdikleri bir 'devrim' olduğunu vurguladı.

İnternette demokrasi mücadelesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.02.2011 - 13:29

17 Temmuz 2010’da Türkiye’de 2 binin üzerinde İnternet kullanıcısının, İnternet sitelerine getirilen yasaklamaları protesto etmek için sokağa çıkıp yürümesinin dünyada bir ilk olduğunu anımsatan Mithat Bereket, WikiLeaks’in yarattığı depremin ve sosyal medya örgütlenmesinin ilk örneklerinin Tunus ve Mısır’daki olaylarda görüldüğünü bildirdi.

WikiLeaks sitesinin yayınladığı CIA belgelerinin artık kutsal bilgi kavramından ayakları yere basan, tartışılan ve paylaşılan bilgi kavramına doğru yol alındığını gösterdiğine değinen Bereket, “Bu gidişat, mevcut iktidarları ve güç sahiplerini şiddetle sarsacak.  Tabu olarak algılanan bazı değerlerin de yerle bir olmasına yol açacak” dedi.

Şu anda İnternet ortamında büyük bir “sanal savaş”ın yaşandığını, wikiLeaks’in bu yeni savaşın “sembolü”; Julian Assange da “kahramanı” haline geldiğine işaret eden Bereket şunları söyledi:

“WikiLeaks olayı gösterdi ki, İnternet’in o ünlü cini bir kez şişeden çıktı. O cini yeniden şişeye sokmak; yani kontrol altına almak artık imkânsız. İnsanlar, İnternet ortamında bir araya gelip bir şeyleri değiştirebildiklerini fark etmeye ve bunun tadını almaya başladılar. Bu ne demek biliyor musunuz? Yakın geleceğin demokrasi ve insan hakları, artık İnternet’te ve hatta İnternet özgürlüğü için verilecek demek...”

Gazeteci ve Yapımcı Mithat Bereket, Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) www.bilisimdergisi.org adresinde okurlarıyla buluşan aylık sanal yayını Bilişim Dergisi’nin 129. (Şubat 2011) sayısındaki “Söyleşi”de “Yeni Medya”yı, “geleneksel yayın organlarının bir dönüşüm projesi değil genç kuşağın kendi inisiyatifiyle gerçekleştirdiği bir devrim” olarak tanımladı. Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde, Türkiye’nin ilk ve tek olan  “Yeni Medya” Bölümü’nde, İnternet ve mobil medya konusunda eğitim veren Bereket, BİT ile medyanın birbiriyle sinerjisinin ortaya çıkardığı yeni iletişim ortamının, 20 yıldır hayatımızda birçok etkisinin görüldüğü ve dünyada iki milyarın üzerinde kişi tarafından kullanıldığını bildirdi.

“Yeni Medya”yı, tek yönlü, kitlesel bir yayın mecrası olarak görüp etkileşim, kişiselleştirme ve mobilite gibi radikal değişimleri algılayamayan, yeni kuşağın sesini duyurma taleplerine kulaklarını tıkayıp bildiğini okumaya devam edenlerin, 15-20 yıl sonra bu yeni ana akımın dışında kalacaklarının altını çizen Bereket, mevcut siyasetçilerin yeni medyaları etkin kullanamadığını belirtti.

Siyasetçilerin öncelikle kendilerini tanıtacakları sosyal medya hizmetinin inceliklerini öğrenmeleri gerektiğine dikkat çeken Bereket, sözlerini şöyle tamamladı:“Twitter üzerinden propaganda yapacak siyasetçilerimiz, öncelikle Twitter yöneticileriyle iletişime geçip doğrulanmış profil (verified account) almakla işe başlayabilirler. Bir de burada öyle meydanlardaki gibi nutuk atmaya başlamasınlar, bu yeni medyadaki deyişle burada o taktikleri ‘kimse yemez’…”

Bilişim dergisine  www.bilisimdergisi.org,  www.tbd.org.tr, veya pdf olarak http://www.bilisimdergisi.org/index.php?sayi=son&tip=pdf  bağlantısından ulaşılıp indirebilirsiniz.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler