Irak eğitim sistemindeki uçurum
Irak'ın başkenti Bağdat'da devlet okullarının haraplığı, özel okullarınsa modernliği arasındaki uçurum göze çarpıyor.
Öğrencilerin çoğunun kitaptan, elektrikten yoksun olduğu El Mamuniye devlet okulunun koridorlarını teneke kutular ve plastik çantalar kaplarken, birkaç adım ötedeki El Meveda özel kız okulunda durum tamamen farklı görünüyor. Fransız haber ajansı AFP muhabirinin Bağdat'daki özel ve devlet okullarına ilişkin gözlemlerini aktardığı haber, Irak'taki uçurumu gözler önüne seriyor.
El Meveda'lı kız öğrenciler modern, büyük villadaki klimalı sınıflarda, temiz ve "kusursuz" sıralarda, yılda 1600 dolar okul parası karşılığında, daha "iyi ve daha çok kazanan öğretmenlerle" eğitim görürken, özel okulların aksine devlet okullarında ne Fransızca ne müzik dersleri, ne havuz, ne de spor salonlarıyla karşılaşmak mümkün. Bunların yerine devlet okullarına tıka basa dolu sınıflar, yıkık dökük sıralar, karanlık koridorlar hakim.
Birleşmiş Milletler raporuna göre Irak'ın 1990'da Kuveyt'i işgalinden sonra uygulanan ambargodan önce, Irak Ortadoğu'nun en iyi eğitim sistemlerinden birine sahipti. Ancak şimdi 15 yaşın altındaki 5 çocuktan biri okuma-yazma bilmiyor. Bu durumun iki nedenden kaynaklandığı belirtiliyor. İlki, okulları hedef alan saldırılar. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu UNESCO'ya göre Mart 2003'ten Ekim 2008'e kadar Irak'ta okullara 31 bin 598 saldırı düzenlendi. İkinci neden ise binlerce öğretmenin ABD'nin işgalinden sonra, Baas Partisi üyesi oldukları gerekçesiyle işten atılmaları.
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- DEM Partili vekillerle 'Suriye' atışması!