Irak'ta bir grup silah bıraktı

Irak'ta 5 Amerikan askerinin öldürülmesi ve 5 İngiliz'in kaçırılması eylemlerinden sorumlu olduğuna inanılan radikal bir Şii grubun silah bıraktığı bildirildi.

Yayınlanma: 04.08.2009 - 08:42
Abone Ol google-news

Hükümet yetkilisi Sami El Askari, İran'ın desteklediği iddia edilen ve daha önce diğer militan grupların ateşkes anlaşmasına katılmayan "Asaib Ehl El Hak" grubu temsilcisi ile Başbakan Nuri El Maliki arasında hafta sonunda yapılan bir toplantıda anlaşmaya varıldığını söyledi.

El Askari, "Asaib Ehl El Hak" grubunun silah bırakma ve siyasi sürece katılma, Maliki'nin de Amerikalıların gözaltı merkezlerinde bulunan tutsakların serbest bırakılması konusunu araştırma sözü verdiğini açıkladı.

Irak hükümet sözcüsü Ali Debbağ da hükümet ile radikal Şii örgüt arasında silah bırakma anlaşmasına varıldığı haberini doğruladı.

Debbağ, "Asaib Ehl El Hak"ın siyasi sürece destek verdiğini, şiddet olaylarından vazgeçtiğini, ulusal birliğin başarılmasına yönelik çabaları desteklediğini bildirdiğini kaydetti.

Bu arada, bu örgütle bağlantısı olan Iraklı siyasetçiler, "Asaib Ehl El Hak"ın gelecek yıl yapılacak genel seçimlere katılmak istediğini söyledi.

Irak'taki Amerikan cezaevlerinden bu yaz serbest bırakılan üst düzey Şiiler arasında, "Asaib Ehl El Hak" üyesi Leyta El Hazali de bulunuyordu. El Hazali ve halen tutuklu olan kardeşi Keysi, 20 Ocak 2007'de 5 Amerikan askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak suçlanıyor.
El Hazali'nin serbest bırakılmasının, 2 yıl önce rehin alınan 5 İngiliz'in bırakılması müzakerelerinin bir parçası olduğuna inanılıyor.

Irak'ta Mayıs 2007'de kaçırılan İngiliz rehinelerden 2'si ölmüş, 2 kişinin daha ölmüş olabileceği açıklanmıştı. Bu 4 İngiliz'in koruma görevini yaptığı 5. rehine Peter Moore'un ise hayatta olduğu belirtilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler