Irak’ta protestoların hedefindeki Başbakan Abdülmehdi istifa kararı aldı

Son iki aydır alevlenen eylemlerde en az 400 kişinin yaşamını yitirdiği belirtilen Irak’ta siyasi belirsizlik sürüyor. Gözler parlamentoda.

Yayınlanma: 30.11.2019 - 02:00
Irak’ta protestoların hedefindeki Başbakan Abdülmehdi istifa kararı aldı
Abone Ol google-news

Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, yolsuzluk, işsizlik ve kamu hizmetlerindeki yetersizliklere karşı başlayan ve ülkeyi kan gölüne çeviren protestolar karşısında, iki ay sonra geri adım attı. Güvenlik güçlerinin ölümcül ateşi sonucu en az 400 kişinin yaşamını yitirdiği ülkenin Başbakanı, dün yaptığı açıklamada, parlamentoya istifasını sunacağını belirtti.

SİSTANİ’DEN ÇAĞRI

 İstifa haberi, ülkenin etkili Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani’nin milletvekillerine, kabine değişikliği çağrısı yapmasının ardından geldi. Abdülmehdi, yazılı açıklamada, “Bu çağrı karşısında süreci olabildiğince hızlandırma ve yeni bir hükümetin seçilebilmesini sağlama amacıyla parlamentoya istifamı sunacağım” ifadelerini kullandı. 

Sistani, Şiiler için kutsal öneme sahip Kerbela’da dün, polisin yaklaşık iki aydır süren protestolarda yüzlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan orantısız müdahalesini kınadığı konuşmasında, ülkenin bir “iç savaş ve diktatörlüğün eşiğinde” değerlendirmesinde bulundu. “Görevdeki hükümeti ortaya çıkaran meclis, tercihlerini yeniden değerlendirmeli ve Irak’ın çıkarlarının gerektirdiğini yapmalı” şeklinde konuştu. 

İran’a yakınlığıyla bilinen Sistani, daha önce de, “sadece elitlerin başa geçmesine izin veren, seçmenlere alternatif sunmadığı” eleştirilerinin merkezindeki seçim sistemini değiştirmesi için hükümete çağrı yapmıştı. 

DEĞİŞİM TALEBİ

İstifa hamlesinin ardından başkent Bağdat’taki Tahran meydanında sevinç gösterileri yaşanırken çok geçmeden milletvekili ve ülkenin bir önceki başbakanı Haydar el İbadi’den hükümete yönelik güven oylaması için parlamentoya acil toplanma çağrısı geldi. İran bağlantılı milis gücü Haşdi Şabi’nin meclisteki grubu olan Fetih koalisyonu da “Irak’ın çıkarı için değişim gerekli” çıkı şında bulundu.

Özellikle Şii nüfusun çoğunlukta olduğu Irak’ın güneyini kasıp kavuran protestolarda, yolsuzlukla mücadele, hükümetin istifası gibi taleplerde bulunulurken göstericilerden bazıları, yönetimi elinde tutan kimi Şii cephenin arkasındaki İran desteğini de hedef alıyor. 

Reuters’ın haberine göre polisin, çoğunluğu gençlerden oluşan, silahsız göstericilere açtığı ateş sonucu, protestoların ilk kez patlak verdiği 1 Ekim’den bu yana en az 417 kişi yaşamını yitirdi. Ülkeyi kan gölüne çeviren ölümcül müdahale, son olarak Necef’te göstericilerin İran Konsolosluğu’nu yakma girişimi üzerine zirveye ulaştı. 

YİNE ÖLÜM...

Nasıriye’de, dünkü gösterilerde 15 kişinin yaşamını yitirdiği iddia edildi. Necef’te ise önceki gün protestolarda yaşamını yitiren onlarca kişi için cenaze töreni düzenlendi. 

BİTMEYEN KRİZ...

IŞİD’e karşı zorlu mücadelenin ardından örgüte karşı yaklaşık iki yıl önce zafer ilan eden Irak, Mayıs 2018’deki genel seçimlere, ekonomik kriz ve mezhepsel tartışmaların gölgesinde girmişti. Parlamentoda çoğunluğa sahip olduğunu iddia eden Şii partiler arasında başbakan adayı ve kabine konusunda anlaşmazlıkların 5 ay sürdüğü Irak’ın Cumhurbaşkanı Behram Salih, hükümeti kurma görevini bağımsız milletvekili Abdülmehdi’ye vermişti. ÖnTceki Başbakan Haydar İbadi hükümetinde de Petrol Bakanı olan, bugüne kadar üstlendiği çoğu görevinden kendi isteğiyle ayrılan Abdülmehdi, “İstifa kÓAğıdımı her zaman cebimde taşırım” cümlesiyle meşhur. Abdülmehdi, mecliste en büyük çoğunluğa sahip Sairun ittifakını destekleyen Şii din adamı Mukteda Sadr’ın geçen ay yaptığı erken seçim çağrısına yanıt olarak “Cumhurbaşkanı erken seçim için ulusal meclisi feshederse istifa edebilirim” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler