Irak'ta yılın en kanlı saldırısı: 147 ölü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta bomba yüklü iki araçla düzenlenen saldırıda 147 kişi öldü, 600 kişi yaralandı.

Yayınlanma: 25.10.2009 - 08:31
Abone Ol google-news

İntihar eylemcileri tarafından düzenlendiği belirtilen saldırının yılın en kanlı saldırısı olduğu açıklandı. 147 kişinin öldüğü saldırıda, ölenler arasında Adalet Bakanlığı'ndan 35, Vilayet Binası'ndan en az 25 kişinin bulunduğun belitildi.

Irak'ta 2 yıl içinde meydana gelen bu en kanlı saldırıda yaralananların sayısının da en az 721 olduğu belirtildi.

Irak'ta 14 Ağustos 2007 tarihinde bir Yezidi köyünde 4 bomba yüklü kamyonla düzenlenen saldırıda 500'den fazla Yezidi hayatını kaybetmişti.

 

Türkiye yardım teklif etti

Türkiye, Irak'ta bugün düzenlenen saldırıyı kınayarak, yaralananlar için yardım teklif etti.
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Irak'ın başkenti Bağdat'ta bugün düzenlenen bombalı intihar saldırısında çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği ya da yaralandığının büyük bir üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

Açıklamada, "Irak halkının demokratikleşme ve istikrarın tesisi yönündeki çabalarını sekteye uğratarak, ülkedeki göreceli güvenlik ortamını bozmayı ve Irak'ı tekrar bir karmaşa atmosferine sürüklemeyi amaçlayan bu menfur terör eylemini şiddetle kınıyoruz" denildi.

Türkiye'nin söz konusu saldırıda yaralanan Irak vatandaşlarından bir kısmının ambulans uçakla Türkiye'ye tahliye edilerek, tedavi altına alınması konusunda yardımcı olmaya hazır olduğunun bildirildiği açıklamada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile bugün yaptığı telefon görüşmesinde yaralıların tedavisi konusundaki yardım teklifini Irak tarafına ilettiği kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında daha sonra şunlar belirtildi:
"Ocak 2010'da düzenlenmesi planlanan ve Irak'ın geleceği açısından büyük önem taşıyan parlamento seçimlerine giden dönemde, dost ve kardeş Irak halkının barış içerisinde bir arada yaşama iradesini kırmayı hedefleyen bu tür şiddet eylemlerinin artma ihtimali karşısında herkesi teröre karşı mücadelede dayanışma içinde daha müteyakkız olmaya davet ediyoruz.

Türkiye, Irak'ın geçmekte olduğu hassas süreci istismar etmek isteyen odaklara karşı yürüttüğü mücadelede tüm imkanlarıyla Irak hükümetinin yanındadır. Kapsamlı iktisadi bütünleşme istikametinde ilerlediğimiz Irak'ın istikrar ve demokrasi yolundaki çabalarına verdiğimiz destek önümüzdeki dönemde artarak sürecektir."

 

 

Obama olayı kınadı

ABD Başkanı Barack Obama, Irak'ın başkenti Bağdat'ta 136 kişinin öldüğü iki intihar saldırısının, bu ülkedeki ilerlemeyi durdurmaya yönelik bir girişim olduğunu söyledi.

Obama yaptığı açıklamada, bu saldırıların, Irak'taki ilerlemeyi yavaşlatmak isteyenlerin "nefret ve yıkım dolu gündemlerini" gösterdiğini ifade etti.

Başkan Obama, Irak'ın barış, güvenlik ve adalet elde etmesine yardımcı olacaklarını yineledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada da Obama'nın Irak Başbakanı Nuri El Maliki ve Devlet Başkanı Celal Talabani'yi telefonla arayarak, başsağlığı dilediği ve Iraklıların yanında olduklarını söylediği bildirildi.


Ban Ki-mun'dan kınama

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak'ın başkenti Bağdat'ta 136 kişinin öldüğü iki intihar saldırısını ''şiddetle'' kınadı.

Genel Sekreter Ban, yazılı açıklamasında, Bağdat'ta Irak Adalet Bakanlığı yakınında düzenlenen saldırılardan ''şok'' olduğunu ve büyük üzüntü duyduğunu belirterek, masum insanları ve Irak'ın yeniden imarını hedef alan bu saldırıları ''şiddetle'' kınadığını bildirdi. Ban, saldırılarda ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifa diledi.

Ban, Iraklılara birlik çağrısında bulunarak, onlardan Irak'ta yaşanan siyasi gelişmeyi korumalarını ve 16 Ocak 2010 tarihinde özgür ve adil seçimlerin yapılmasına bağlı kalmalarını istedi.

Genel sekreter, bu kapsamda BM'nin Irak halkının ve hükümetinin her zaman yanında olduğunu belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon