''İran petrolü siyasi araç olarak kullanabilir''

İran Enerji Bakanı Rüstem Kasımi, İran'ın nükleer programıyla ilgili gelecekte olası bir çatışma durumunda petrolü siyasi araç olarak kullanabilecekleri uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 21.11.2011 - 14:33
Abone Ol google-news

Kasımi, Katar merkezli El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, ''Ham petrolü siyasi araç olarak kullanmayı düşünmüyoruz, ancak gerekirse ihtiyaç duymamız halinde petrolü siyasi araç olarak kullanacağız'' dedi.

''Şu anda her şeyin yolunda olduğuna inanıyoruz ve ham petrolün siyasi araç olarak kullanılmasına gerek yok. Amma velakin tekrarlıyorum zorunlu kalırsak ve gerekli olduğunu düşünürsek evet ham petrolü siyasi araç olarak kullanacağız'' diyen Kasımi, İran ekonomisinin ham petrol ihracatına bel bağladığını ve petrol ihracatında herhangi bir sorun tahmin etmediğini belirtti.

İran'ın nükleer programıyla ilgili gerginlik, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) 8 Kasım'da Tahran yönetiminin bir nükleer bomba tasarlamaya çalıştığı açıklamasından sonra artmıştı.

Tahran yönetimi, İran'a yönelik herhangi bir saldırıya İsrail ve ABD'nin Körfez'deki çıkarlarını vurarak yanıt vereceği uyarısında bulunmuştu.

Uzmanlara göre, İran, küresel ham petrolün büyük bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı'nı kapatarak Batı'nın çıkarlarına zarar verebilir.

ABD Enerji Enformasyon İdaresine (EIA) göre, dünyada petrol taşımasının yapıldığı en önemli su kanalı olan Hürmüz Boğazı'ndan 2009 yılında deniz yoluyla taşınan petrolün üçte biri geçti.

Körfez bölgesindeki petrolün üçte ikisi Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Çin başta olmak üzere Asya'ya naklediliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler