İran'da reformistler yargılanıyor

İran'da 12 Hazirandaki cumhurbaşkanı seçiminin ardından çıkan olaylarda rolü oldukları gerekçesiyle tutuklananların yargılanmasına devam edildi.

Yayınlanma: 08.08.2009 - 12:12
Abone Ol google-news

Tahran'daki 15 nolu Devrim Mahkemesi'nde bugün yapılan duruşmada İngiltere'nin Tahran Büyükelçiliği'nde görevli İranlı Hüseyin Ressam, Fransa'nın Tahran Büyükelçiliği'nde görevli İranlı Nazek Afşar ile Fransız akademisyen Clotilde Reiss hazır bulundu.

Casusluk suçundan yargılanan sanıklardan Ressam, mahkemedeki ifadesinde Mir Hüseyin Musevi'nin seçim komisyonu ve diğer reformcularla irtibat halinde olduğunu söyledi.

Seçim sonuçlarına itiraz için yapılan gösterilere katılanları himaye ettiklerini belirten Ressam, İngiliz diplomatların da gösterileri takip ettiğini kaydetti.

İngiliz Büyükelçiliği'nde beş yıldır çalıştığını ve görevinin İran hakkında bilgi toplayarak İngiltere'ye iletmek olduğunu anlatan Ressam, yaklaşık 130 kişiyle farklı zaman ve yerlerde görüştüğünü ve edindiği bilgileri İngiliz diplomatlara aktardığını söyledi.
Ressam, İngiliz diplomatları, İran'daki bazı kişilerle de görüştürdüğünü belirtti.
Fransız akademisyen Reiss de ifadesinde, Tahran'da yapılan izinsiz gösterilere katıldığını, çektiği fotoğrafları gönderdiğini itiraf etti.

Merak ettiği için gösterilere katıldığını ve edindiği bilgileri Fransa'ya aktardığını belirten Reiss, İran aleyhinde faaliyette bulunma niyetinde olmadığını söyledi.
Pişman olduğunu belirten Reiss, İran halkından ve mahkemeden özür diledi ve affedilmesini istedi.

Aralarında eski politikacıların da bulunduğu sanıklar, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atmak, güvenlik güçlerine mukavemette bulunmak, nizam ve yasalara karşı gelmek, yabancı basın için bilgi ve haber toplamak, devlet malına zarar vermek gibi suçlardan yargılanıyor.

Yerli basın mensuplarının izleyebildiği ve aleni yapılan duruşmanın ilki geçen hafta yapılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon