İran'dan nükleer silahsızlanma çağrısı

İran, nükleer silahların üretimini, geliştirilmesini ve kullanılmasını yasaklayan uluslararası bir sözleşmenin hayata geçirilmesi gerektiğini bildirdi.

Yayınlanma: 05.03.2011 - 12:44
Abone Ol google-news

İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi, resmi haber ajansı IRNA'ya yaptığı açıklamada, dünya genelinde nükleer silahların imhasına yönelik çalışmaların önemine değindi.

Nükleer silahların yok edilmesi için henüz küçük adımlar atılmakta olduğunu kaydeden Salihi, bu silahların imhasına yönelik dünya genelinde toplanan imzaların nükleer silahlara sahip ülkeler üzerinde baskı aracı oluşturabileceğini söyledi.

Halihazırda nükleer silahların imhasının ufukta görünmediğini ifade eden Salihi, ''Çünkü nükleer silahlara sahip ülkeler BM'nin daimi üyeleri. Dünyayla ilgili kapsamlı kararlar da onlar tarafından alınıyor'' diye konuştu.

''Dünya düzeni, güç ve adaletsizlik üzerine bina edilmiş'' diyen Salihi, bu düzenle tüm milletlerin değil, nükleer silahlara sahip ülkelerin çıkarlarının gözetildiğini belirtti.

Salihi, ''Nükleer Silahların Geliştirilmesinin, Üretiminin, Stoklanmasının, Kullanımının Yasaklanması ve Bunların İmhasıyla İlgili Sözleşme (NWC) için çaba gösteriyoruz'' dedi. Ali Ekber Salihi, bu sözleşmenin hem diğer ülkeleri nükleer silah peşinde olmaktan alıkoyacağını, hem de nükleer silahlara sahip ülkeleri bunların imhasına zorlayabileceğini söyledi.

İranlı Bakan, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'nın (NPT) 6. maddesinin de nükleer silahsızlanmayı öngördüğünü ifade etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler